Esimene visiit naistearsti või ämmaemanda juurde leiab aset enamasti peale seda, kui kodus tehtud rasedustest on osutunud positiivseks. Oluline on ajastada esimene visiit enne 12. rasedusnädala täitumist, sest teatud analüüse ja uuringuid tuleb teostada kindlatel rasedusnädalatel.

Esimene külastus

Esimesel visiidil küsitletakse Sind põhjalikult tervisliku seisundi, eluviiside ja töötingimuste kohta. Selle küsitluse eesmärgiks on välja selgitada käesoleva raseduse kulgu ning loote arengut mõjutada võivad riskitegurid. Tervisliku seisundi hindamisel täpsustatakse järgmised andmed:

  • elu jooksul põetud ja kroonilised haigused
  • ravimite tarvitamine
  • menstruatsioonitsükli regulaarsus
  • käesoleva raseduse algul põetud haigused ja kasutatud ravimid
  • suguvõsas esinevad pärilikud haigused
  • eelnevate raseduste ja sünnituste kulg
  • pikkus ja kehakaal, et hinnata kehamassiindeksit

Samuti küsitletakse Sind toitumisharjumuste, füüsilise aktiivsuse, kahjulike harjumuste ja töötingimuste kohta.

Seejärel teostatakse läbivaatus günekoloogilisel toolil, mille käigus võetakse emakakaelalt PAP test emakakaela rakuliste muutuste hindamiseks (kui viimasest analüüsist on möödunud ≥2 aastat) ja analüüs klamüdioosile (kui viimasest analüüsist ≥6 kuud) ning kinnitatakse emaka suuruse hindamise või ultraheliuuringu abil raseduse olemasolu.

Esimesel visiidil tehakse ka vereanalüüsid HIV-le, süüfilisele, B-hepatiidile, määratakse veregrupp, reesusfaktor, reesusantikehad, vere hemoglobiinitase ja veresuhkur.

Esimesel või teisel visiidil antakse saatekirjad uriini analüüsi ja uriini külvi tegemiseks. Uriinis uuritakse valgu, glükoosi, leukotsüütide ja bakterite esinemist. Uriini külv on oluline kuseteede nakkuste välistamiseks.

 

Raseduse 11. - 16. nädal

11.-13. rasedusnädalal teostatakse ultrahelikabinetis uuring ultrahelispetsialisti poolt. Uuringul täpsustatakse raseduse kestust, loodete arvu, platsenta asukohta, väärarendite esinemist ning mõõdetakse loote kuklapiirkonna läbikumavus (ing.k. nuchal translucency, NT).

Raseduse 11.-13. nädalal tehakse ema vereseerumi skriining, millega on võimalik selgitada loote kromosoomihaiguste ja arenguhäirete riski. Kui selle analüüsi tulemusena selgub kõrgem risk võimalikeks probleemideks, siis korratakse vereanalüüsi 15.-17. rasedusnädalal või vajadusel suunatakse geneetiku konsultatsioonile ja täiendavatele uuringutele (amniotsenteesile või koorionibiopsiale).

Kui Sinu veresuhkruväärtus on kõrgenenud või Sa kuulud rasedusaegse suhkruhaiguse riskigruppi, siis suunatakse Sind enne 16. rasedusnädalat ka glükoosi talvustestile (GTT-le). Rasedusaegse suhkruhaiguse (gestatsioonidiabeedi) riskigruppi kuuluvad naised, kes on ülekaalulised (kehamassiindeks raseduseelselt ≥30 kg/m²), kellel eelmise raseduse ajal esines gestatsioonidiabeet, kelle lähisugulastel esineb diabeeti või kes on sünnitanud >4500g kaaluva vastsündinu.