Esimene külastus

Esimesel visiidil küsitletakse Sind põhjalikult tervisliku seisundi, eluviiside ja töötingimuste kohta. Selle küsitluse eesmärgiks on välja selgitada käesoleva raseduse kulgu ning loote arengut mõjutada võivad riskitegurid. Tervisliku seisundi hindamisel täpsustatakse järgmised andmed:

  • elu jooksul põetud ja kroonilised haigused
  • ravimite tarvitamine
  • menstruatsioonitsükli regulaarsus
  • käesoleva raseduse algul põetud haigused ja kasutatud ravimid
  • suguvõsas esinevad pärilikud haigused
  • eelnevate raseduste ja sünnituste kulg
  • pikkus ja kehakaal, et hinnata kehamassiindeksit

Samuti küsitletakse Sind toitumisharjumuste, füüsilise aktiivsuse, kahjulike harjumuste ja töötingimuste kohta.

Seejärel teostatakse läbivaatus günekoloogilisel toolil, mille käigus võetakse emakakaelalt PAP test emakakaela rakuliste muutuste hindamiseks (kui viimasest analüüsist on möödunud ≥2 aastat) ja analüüs klamüdioosile (kui viimasest analüüsist ≥6 kuud) ning kinnitatakse emaka suuruse hindamise või ultraheliuuringu abil raseduse olemasolu.

Esimesel visiidil tehakse ka vereanalüüsid HIV-le, süüfilisele, B-hepatiidile, määratakse veregrupp, reesusfaktor, reesusantikehad, vere hemoglobiinitase ja veresuhkur.

Esimesel või teisel visiidil antakse saatekirjad uriini analüüsi ja uriini külvi tegemiseks. Uriinis uuritakse valgu, glükoosi, leukotsüütide ja bakterite esinemist. Uriini külv on oluline kuseteede nakkuste välistamiseks.

Raseduse 11. - 16. nädal

11.-13. rasedusnädalal teostatakse ultrahelikabinetis uuring ultrahelispetsialisti poolt. Uuringul täpsustatakse raseduse kestust, loodete arvu, platsenta asukohta, väärarendite esinemist ning mõõdetakse loote kuklapiirkonna läbikumavus (ing.k. nuchal translucency, NT).

Raseduse 11.-13. nädalal tehakse ema vereseerumi skriining, millega on võimalik selgitada loote kromosoomihaiguste ja arenguhäirete riski. Kui selle analüüsi tulemusena selgub kõrgem risk võimalikeks probleemideks, siis korratakse vereanalüüsi 15.-17. rasedusnädalal või vajadusel suunatakse geneetiku konsultatsioonile ja täiendavatele uuringutele (amniotsenteesile või koorionibiopsiale).

Kui Sinu veresuhkruväärtus on kõrgenenud või Sa kuulud rasedusaegse suhkruhaiguse riskigruppi, siis suunatakse Sind enne 16. rasedusnädalat ka glükoosi talvustestile (GTT-le). Rasedusaegse suhkruhaiguse (gestatsioonidiabeedi) riskigruppi kuuluvad naised, kes on ülekaalulised (kehamassiindeks raseduseelselt ≥30 kg/m²), kellel eelmise raseduse ajal esines gestatsioonidiabeet, kelle lähisugulastel esineb diabeeti või kes on sünnitanud >4500g kaaluva vastsündinu.

Raseduse 16. - 24. nädal

Raseduse teisel trimestril (16.-28. rasedusnädalal) külastad Sa ämmaemandat või naistearsti 4 - 5 nädala järel.

Igal külastusel Sind kaalutakse, hinnatakse kaaluiivet, küsitletakse tursete esinemise kohta ja mõõdetakse vererõhk. Alates 16. rasedusnädalast mõõdetakse emakapõhja kõrgust. Selle mõõtmine ja dünaamika jälgimine võimaldab kaudselt hinnata loote kasvu. Alates raseduse 20. nädalast küsitletakse Sind looteliigutuste olemasolu kohta ja kuulatletakse loote südamelööke, et hinnata loote heaoluseisundit.

19.-21. rasedusnädalal suunatakse Sind teisele ultraheliuuringule, mille eesmärgiks on loote väärarendite avastamine. Uuringu käigus täpsustatakse loote arengu vastavus raseduse suurusele, lootevee hulk, platsenta asukoht ning uuritakse põhjalikult loote organsüsteemide arengut.

Raseduse 24. - 28. nädal

24.-28. rasedusnädalal korratakse kõrge riski grupi rasedatel glükoosi taluvustesti, kui see esimesel trimestril oli normis. Samuti suunatakse GTT-le naised, kelle kehamassiindeks raseduseelselt oli >25 kg/m² või kellel on raseduse jooksul tekkinud liigne kaaluiive, suhkur uriinis või kahtlus loote liigkasvule. Reesus-negatiivsetel naistel määratakse korduvalt verest reesusantikehad.

24.-28. rasedusnädalal korratakse kliinilise vere analüüs hemoglobiinitaseme hindamiseks ja veresuhkru analüüs.

Alates 24. rasedusnädalast korratakse igal visiidil ka uriini analüüsi.

Raseduse 28. - 36. nädal

Raseduse 28.-36. nädalal külastad Sa oma ämmaemandat või naistearsti vähemalt 4 nädala järel. Igal külastusel küsitletakse Sind vaevuste ja meeleoluhäirete suhtes, samuti kaalutakse, hinnatakse kaaluiivet ja tursete esinemist, mõõdetakse vererõhk, emakapõhja kõrgus, küsitletakse looteliigutuste iseloomu kohta ning kuulatletakse loote südamelööke. Alates 30. rasedusnädalast hinnatakse ka loote seisu emakas ning täpsustatakse loote eesasuv (vaagnapoolne) osa.

28.-32. rasedusnädalal korratakse vereanalüüse HIV, hemoglobiinitaseme ja reesusantikehade suhtes.

Vajadusel suunatakse Sind korduvale ultraheliuuringule (kahtlusel loote kasvu mahajäämusele või liigkasvule, lootevee hulga vähesusele või liigsusele, muude näidustuste olemasolul). Ultraheliuuring võimaldab hinnata loote oletatavat massi, lootevee hulka, platsenta asukohta, loote seisu ja eesasetsevat osa ning hinnata loote arengut.

Raseduse 36. - 40. nädal

Raseduse 36.-40. nädalal külastad Sa oma ämmaemandat või naistearsti 2 nädala järel. Igal külastusel hinnatakse kaaluiivet, tursete esinemist, mõõdetakse vererõhk, emakapõhja kõrgus, küsitletakse looteliigutuste iseloomu kohta, kuulatletakse loote südamelööke ning täpsustatakse loote seis emakas. Samuti küsitletakse Sind tupevooluse muutuste suhtes, kaebuste korral tehakse läbivaatus ja vajadusel võetakse analüüsid emakakaelalt või tupest. Iga visiidi eelselt palutakse Sul korrata uriini analüüsi. Vajadusel korratakse vereanalüüsi hemoglobiinitaseme hindamiseks. Koostatakse esialgne sünnituse juhtimise plaan.

Vajadusel (looteliigutuste iseloomu muutused, loote südamelöökide kuulatlemisel rütmihäired) teostatakse kardiotokograafia (KTG). Kardiotokograafia võimaldab registreerida loote südamelööke pikema aja vältel ning avastada loote südamelöögisageduse häired, mis viitavad loote seisundi halvenemisele.

Raseduse 40. - 42. nädal

Kui seni jälgis Sinu raseduse kulgu ämmaemand, siis alates raseduse kestusest 41 nädalat jälgib Sind edasi naistearst. Nüüd peaks naistearsti külastama vähemalt kord nädalas. Igal külastusel tehakse kardiotokograafia loote seisundi hindamiseks. Vajadusel hinnatakse ultraheliuuringu abil loote oletatavat massi ja lootevee hulka ning doppleruuringul verevoolu kiirust nabaväädi veresoontes. Kui Sa pole 42. rasedusnädalaks sünnitanud, suunatakse Sind emakakaela ettevalmistamiseks ja sünnituse esilekutsumiseks sünnieelsesse osakonda.

Koostanud: ämmaemand Triinu Adlas
Allikas: Eesti Naistearstide Selts „Raseduse jälgimise juhend"

Allikas: kliinikum.ee