Kõige olulisem on vedeliku piisav tarbimine. Rase peaks jooma oma kehakaalule vastavalt x30 vedelikku, näiteks 60kg kaaluv naine peab joome 60x30 ehk 1800 ml vedelikku ehk siis 1.8 liitrit. Kui aga tegemist on kõhugrippi haigestumisega raseduse ajal tuleks kindlasti vedelikku tarbimist suurendada, soovitav tarbida väikeste koguste kaupa. Soovitatav on juua gaseerimata vett, kummeliteed või vähese suhkruga mahlajooke. Iga juhtum on individuaalne ning sümptomite ilmnemisel, pea enda arsti või ämmaemandaga.

WHO Euroopa Regionaalbüroo andmeil võib gripp rasedal kulgeda raskelt ja põhjustada tõsiseid tüsistusi. Raseduse ajal tekivad immuunsüsteemi, südame ja kopsude talitluses ajutised muutused, mille tõttu võivad rasedad põdeda grippi raskemal kujul. Grippi haigestumisel on rasedatel suurem tõenäosus sattuda haiglasse ja ka surra. Gripihaige raseda veel sündimata last ohustavad ka enneaegne sünd ja alakaalulisus.

Grippi põhjustavad A-, B- ja C-gripiviirused. Viirus levib tavaliselt aevastamisel või köhimisel vabanevate piiskade abil. Vähemalt sama oluline on levik saastunud käte vahendusel. Gripi inkubatsiooniperiood on keskmiselt 3-7 päeva.

Raseduse ajal võib gripp rasedatel kulgeda erineva raskusega. Kergemal juhul piisab tavaliselt sümptomaatilisest ravist. Kõige olulisem, esmaste haigusnähtude esinemisel (palavik, köha, peavalu ja kurgu- või lihasvalu) on püsida kodus ja puhata. Kui haigus algab äkiliselt kõrge palavikuga (38°C ja rohkem) peaks rase informeerima enda haigestumisest perearsti, ämmaemandat ja/või günekoloogi ja tervise halvendedes (hingamisraskus, valu või surve rinnus või kõhus, äkiline peapööritus või segasus, tugev või korduv oksendamine, loote liigutuste vähenemine või kadumine ning kõrge palavik, mida ei õnnestu ravimitega langetada) pöörduma arsti vastuvõtule 48-72 tunni jooksul, et teostada gripitest ja saaks alustada viiruse hävitamist viirusevastaste ravimitega (Tamiflu). Tamiflu (oseltamivir) on retseptiravim ja mida Euroopa Ravimiameti Inimravimite komitee (CHMP) soovitab gripipandeemia korral kasutada ka rasedatel. Tamiflu ei asenda gripivastast vaktsineerimist.

Raseduse ajal saab vaktsineerimisega grippi ennetada. Gripivaktsiin kuulub inaktiveeritud/surmatud viirust/bakterit või selle antigeene sisaldav vaktsiinide hulka, mida võib raseduse ajal kasutada. Arvestada tuleb aga sellega, et gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10-14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta. Gripivaktsiini võib teha igal raseduse trimestril. Mitmed rahvusvahelised uuringud, mis on tehtud eelmisel gripihooajal riikides, mis korraldasid suuremal hulgal vaktsineerimisi ja rasedad olid riskigrupis, kinnitavad vaktsiini kasulikkust. Gripiviirusesse nakatumise ajal vaktsiin ei aita ning samuti ei toimi antibiootikumid gripi puhul.

Nõuanded kuidas hoiduda gripist:

  • Vaktsineeri ennast gripi vastu (vaktsineerimine on vastunäidustatud munavalgu või mõne muu vaktsiini koostisosa ülitundlikkuse korral ja ägeda palavikulise haiguse ajal.);

  • Toitu tervislikult ja mitmekesiselt;

  • Väldi haigete inimestega kokkupuudet; pereliikme haigestumisel on soovitav kasutada maski;

  • Ole füüsiliselt aktiivne ja viibi võimalikult palju värskes õhus, riietu ilmastikule vastavalt, samuti õhuta ka kodus tube;

  • Puhkus ja piisav uni;

  • Pese käsi!

Kui sul on küsimus, mis puudutab naise või lapse tervist, siis külaste lehte www.12252.ee või helista numbrile 12252