Kuula ja räägi kaasa

Rasedus ja sünnitus on päris suured elumuutused ning võivad olla üsna keerulised asjad, millega toime tulla. Ära siis pane pahaks, kui su lapseeootel kallim natukene tujukam ja emotsionaalsem on kui tavaliselt ja palun kuula ja ela kaasa, kui ta räägib sulle oma muutuvast kehast, muredest, emotsioonidest, hirmudest ja rõõmudest. Sulle võib tunduda, et see, mida ta suust välja ajab, on täiesti jabur ja ajuvaba, kuid praegu ei ole sul õigust teda selle eest hukka mõista. Kindlasti ei tule teie suhtele kasuks, kui püüad teda ignoreerida või ütled iga jutu peale, mida sa kuulata ei viitsi, et „ära muretse” või „mida sa hädaldad!”

Ole toeks

Su kaasa on nüüd rohkem väsinud kui tavaliselt. Ja mitte ainult füüsiliselt, vaid ka emotsionaalselt. Sina pead nüüd mitme eest väljas olema. Aita majapidamistöödes rohkem kui tavaliselt, too talle poest jäätist, heeringat, juustu, pitsat ja kummikomme, kui ta tal hilisõhtul isu peale tuleb. Masseeri valutavaid jalgu ja õlgu. Ütle talle, et ta on kaunis ja patsuta ta kasvavat kõhtu ning suhtle beebiga. Ja kannata ära need paar Grey Anatoomia maratoni, mida ta sunnib sind endaga koos vaatama ning pühi ta pisarad ära, kui mõni osa eriti emotsionaalselt lõpeb. Ta hindab su pingutusi väga!

Paki asjad kokku!

Tulevasel emal on haiglakott enda ja beebi asjadega kindlasti ammu valmis ja esikukapis ootamas. Aga sina lähed ju temaga kaasa, seega on ka sinul vaja varustust ja parem oleks, et sa ei jäta seda pakkimisevärki viimasele minutile, kui sa oled niigi nii närvis, et ei leia autovõtmeidki üles. Sul läheb haiglas vaja hügieenivahendeid (hambahari ja -pasta, habemeajamisvahendid, pesuvahendid), vahetusriided + -pesu, saunalina, plätusid või susse, fotokat, laadijat nii telefonile kui fotokale. Paki kotti ka midagi näksimiseks, et sa pika sünnituse ajal nälga ei sureks.

Tee nimekiri inimestest, keda tuleb kohe teavitada

Tavaliselt on isade ülesandeks esimesed pildid ära teha ning seejärel kogu maailmale teavitada, et beebi on sündinud. Rääkige naisega läbi, kuidas tahate uue ilmakodaniku sünnist teada anda — kas teete seda Facebookis, Instagramis vms sotsiaalmeediakontol, teavitate sõpru-sugulasi tekstisõnumi teel või helistate kõik läbi. Kui otsustate sotsiaalmeedia kasuks, pead kindlasti naiselt küsima, millist fotot ta kasutada tahab — mõned soovivad esitleda kõige värskemat jäädvustust otse sündmuste keerisest, teised aga ei soovi end kogu ilmale meigivabalt näidata. Ja värske ning emotsionaalse ema soovidega vastuollu sul küll minna ei maksa.

Ole kursis

Nüüd peaksid raamatutesse ja internetiavarustesse sukelduma ning püüdma aidata leida lahendusi tema probleemidele ja vastuseid küsimustele. Miks jalad paiste lähevad või krampi tõmbuvad? Millal peaks olema tunda lapse esimesi liigutusi? Miks kõht karvaseks muutub ja miks tekib kõhule pruun joon?

Uuri välja

Mine alati kaasa arsti vastuvõttudele ja ultrahelidesse, et teaksid, mis parasjagu toimumas ja mis on tulemas. Osale perekooli loengutes ja sünnitusmajade tutvustustes. Pea meeles — lapseootus ei ole ainult naise projekt, te olete selles asjas võrdselt „süüdi” ja võrdselt osalised, nii et ära pelga ka oma hirme ja küsimusi jagada. Julge ka ise arsti käest uurida, kui mingi küsimus sulle segaseks on jäänud või mõni teema muret valmistab ning räägi naisega kõigest, mis lapseootusega seostub!

Allikas: Whattoexpect.com