Originaalne stiil tõi edu

Eks ikka raske töö, pideva õppimise ja jäägitu pühendumusega. Teesi sõnul teadsid nad juba põhikoolis, et neist saavad fotograafid. Pärast gümnaasiumi läksid nad fotokooli, kuigi valida oli ka võrkpallurikarjääri ja muusika vahel. Võrkpallurikarjäär jäi pooleli Teevi vigastuse ja tüdrukute pealinna kolimise tõttu ning pillimäng ja laulmine vajusid samuti tagaplaanile. Kuid fotograafia jäi tüdrukutele sihiks silme ette. Pildistamise juurde jõudsid nad hoopis fotograafia tagumisest otsast – enne fotoaparaadiga ringi käimist avastasid tüdrukud enda jaoks fototöötluse. Päris profikaamerad said nad enda kätte alles 2012. aasta sügisel fotokoolis. Kooli teisel aastal pildistas Teesi esimest korda beebisid. Ja siis sai ta aru, et just sellega ta tahabki tegeleda. Esiteks seetõttu, et lapsed on armsad, ja teiseks seetõttu, et see nišš ja selline stiil, mis näiteks USA-s oli juba ammuilma ülipopulaarne, oli Eestis veel katmata. Mõttega liitus Teevi, kes taipas, et kuigi rasedate pildistajaid on kodumaal üksjagu, siis niisuguse stilistikaga beebikõhtude fotosid keegi teine ei tee. Selgeks sai ka see, et kui tahad oma nišis edukas olla, tuleb spetsialiseeruda, õppida ja vaeva näha. Tüdrukud on veendunud, et fotograafid, kes pildistavad kõike, ei suuda seda teha tipptasemel. Nüüd töötavadki Teevi ja Teesi koos oma Tiskre stuudios (sest teineteisest lahus poleks mõeldavgi) ning tihti juhtub nii, et lapseootaja käib esialgu sessioonil Teevi juures ja broneerib järgmise pildistamise vastsündinud beebiga Teesi juurde.

Foto: Erakogu

Foto: T. Zeemann

1. Eelista päevavalgust, mitte laelampe. Tee pilti akna juures.
2. Parim alus on lambanahk või muud pehmed ja karvased alused.
3. Pildista ilma välgu ja lambita.
4. Liiga palju aksessuaare pole pildile vaja, muidu läheb liiga kirjuks.
5. Heledad toonid on paremad.
6. Ära pildista beebit alt üles, sest nii jäävad fookusesse peamiselt ninaaugud. Ülevalt pildistades näeb beebi palju kenam välja.

Foto: T. Zeemann

1. Ära seisa tikksirgelt püsti, vaid tõsta üks jalg ette varba peale, tee väike puusanõks ja juba tulebki pilt ilusam!
2. Voogavad maksikleidid jäävad fotodele alati kaunina.
3. Eelista rahulikke heledamaid toone ja väldi liiga julgeid mustreid.
4. Perepildistamise puhul on hea, kui kõigi pereliikmete riietusstiilid ja toonid on sarnased.

Foto: T. Zeemann

Täielik pühendumine igale fotosessioonile tagab soovitud tulemuse

Paljud imestavad, miks järjekorrad nii pikad on. Kaua ühe kõhu või imiku pildistamine ikka aega võtta saab. Teesi ütleb, et seda küsimust kuulevad nad tihti. Asi on selles, et tüdrukud võtavad oma tööd südamega ja kiirustamine nende tööstiili juurde ei kuulu. Et jõuaks iga kliendiga põhjalikult tegeleda ja neile fotod kiiresti kätte toimetada, ei broneeri tüdrukud üldiselt ühele päevale mitut sessiooni. Iga sessiooni jaoks kulub fotograafidel umbes kaks tööpäeva. Pildistamise ettevalmistamine, vajaduse korral kohalesõit, stilistika, pildistamine, koristamine, pesu pesemine ja lõpuks töötlus – need kõik nõuavad oma aja. Kui paljud fotograafid nõuavad, et klient tuleks sessioonile oma riiete ja aksessuaaridega, siis kaksikud on kõige peale ise mõelnud – rasedate kleidid ja aksessuaarid ning beebide sisse mässimiseks mõeldud kangad ja muud aksessuaarid on fotograafide poolt ning klient ei pea ise millegi pärast muret tundma. Ainus, mida Teevi rasedatelt palub, on kaasa võtta oma aluspesu ja soovitavalt nii musta kui ka valget värvi. Teesi naerab, et temal on vaja ainult paljast beebit.

Veel üks põhjus, miks järjekorrad on pikad, on kaksikute soov taset hoida. Nad ei võta rohkem kliente, et mitte üle töötada. Mõlemad on tundnud ühel hetkel seda läbipõlemise piiri ja nad soovivad sellest edaspidi iga hinna eest hoiduda. Seetõttu lubavad nad endale aeg-ajalt ikka puhkust ka, kuigi selle peab väga pikalt ette planeerima. Siis süda natuke kripeldab, et klientidele peab ära ütlema.

Beebifotograaf peab olema erakordselt kannatlik

Foto: T. Zeemann

Beebide pildistamisel on kõige olulisem muidugi kannatlikkus. Teesi sõnul ei ole üldse haruldane, kui sessioon kestab kolm kuni neli tundi. On ka viietunniseid pildistamisi olnud. Heade fotode nimel tuleb vanematel sellise ajakuluga arvestada ja ka fotograaf ise peab olema väga rahulik. Teesil sellega probleeme pole. Ta teab, et rabistamine teeb asja ainult hullemaks ja ta on kursis sellega, et titad vahepeal kisavad. Kui tita nutab, siis las nutab oma nutu ära, sööb oma söögi, saab emalt kalli ja musi ning siis võib edasi pildistada. Värsked vanemad kipuvad närveerima, kui tita on rahutu. Nad muretsevad, et kas siis ei saagi pilte. Saab küll, alati saab, kinnitab Teesi. Tavaliselt rahuneb tita siis, kui tema esmavajadused on rahuldatud ja kui ta on lina sisse mässitud – siis tunneb ta end turvaliselt ning uinub. Ka lutt on hea abimees. Kuna Teesi ei pane titadele pildistamise ajaks mähkusid ega riideid, muretsevad paljud, et mis saab siis, kui tita pissib või kakab. Siis tehakse tita puhtaks, vahetatakse lina ja pildistatakse edasi, rahustab fotograaf. Pole vaja põdeda, et piltnik sellest ehmub või ärritub – titade väljaheited kuuluvad tema argipäeva.

Millal pildistada?

Parim aeg vastsündinu pildistamiseks on viienda kuni kümnenda elupäeva jooksul, sest siis magab beebi palju, tal pole gaasivalusid ja ta tõmbab end mõnusasti kerra.

Foto: T. Zeemann

Rasedaid ootab Teevi pildistama 32.−36. rasedusnädalal, kui kõht on juba ilusasti ümar, kuid mitte veel liiga suur. Kleidid, nagu öeldud, on Teevi enda poolt. Sessioonile võiks kaasa võtta ka lapse isa, kuid just nende tõttu tuleb sessioonidel mõnikord ette raskemaid hetki. Aeg-ajalt satuvad pildistama mehed, kes ei ole väga koostööaltid ning juba üksi kaamera ees seismine paneb jalgu trampima. Siis võib ka rasedal tuju ära minna ja piltnik peab andma endast parima, et õiget meeleolu võtteplatsile tagasi tuua. Tavaliselt aitab halvast momendist üle saada mõni tobe nali. Meestel soovitab Teevi pildistamist mitte liiga tõsiselt võtta ja kallimale toeks olla, samuti kuulata fotograafi juhendamist, sest piltniku kaamerast tulevad teile mälestused kogu eluks. Õnneks on torisejaid vähe ning fotograaf on rõõmsalt üllatunud, kui julged ja eksperimendialtid eestlannad on! Jalgupidi või külili külmas vees sulistamine või kõrgetel kividel turnimine ei ole rasedate jaoks mingi probleem ja Teevi originaalsete ideedega tullakse rõõmuga kaasa. See teeb fotograafile suurt rõõmu, sest tavapärasest erinevad fotod ja väljakutsed teevad ka tema töö põnevamaks, mille tulemuseks on huvitavamad pildid. Tema lemmiksessioon on siiani olnud näiteks paadi peal keset merd ja sellest võttepäevast tuli ka üks populaarsemaid fotosid. Teesi naudib samuti tavapärasest erinevamaid võttepäevi ja eriti meeldib talle töötada kaksikutega. Nendega tunneb ta erilist hingesidet ja kahte tibatillukest beebit valmis sättida on hoopis väljakutsuvam.

Tihti tullakse kaksikute juurde oma kindlate soovide või aksessuaaridega. Nii palju kui võimalik, üritavad nad kliendi soove arvesse võtta, kuid kui need lähevad tüdrukute stiiliga täiesti vastuollu, tuleb siiski ära öelda. Teesi ei eelista titade pildistamisel näha erinevate kirjakestega bodisid või muid koduseid riideid, sest tema fotosessioonidel on beebid peamiselt alasti või armsalt kangasse mässitud. Teevi fotostiili ei sobitu traditsioonilised rasedapildid papukestega, õhupallidega ja beebibodidega, millel on nunnud kirjakesed. Nad soovitavad usaldada fotograafi, sest ainult nii tuleb selline tulemus, millega kõik lõpuks rahule jäävad.

Lõpuks vaatavad tüdrukud teineteisele üle laua otsa ja ohkavad rahulolevalt: „Me oleme väga õnnelikud! Me saame tasu selle eest, mida me muidu nagunii teeksime. Unelmate töö! Ja me saame seda teha koos,ˮ säravad nende silmad, kui nad oma kiiret igapäevalu kirjeldavad. Nad lahkuvad koos uusi sessioone ette valmistama ja fotosid töötlema. On kaugele näha, et nad on pühendunud ning tänulikud kõikidele vanematele ja rasedatele, kes on neid usaldanud oma elu tähtsaid hetki jäädvustama.