Sinu laps oksendab su esimest korda täis

Pole midagi parata, ükskord see juhtub niikuinii. Sa võid küll viisaka inimesena uskuda, et oksendamiseks on WC ja raseduseaegse iivelduse ajal jõudsid ise enamasti oksendamiseks ka sinna kohale, kuid sinu laps nii ei arva. Nüüd on ta kõhust väljas ja tagab, et oksesituatsioonide olemasolu jätkuks. Hea uudis on aga see, et isegi niisuguse asjaga on võimalik juba teisel korral harjuda. Sa puhastad enda ja lapse ning elu läheb edasi. Lõpuks sa isegi ei märka enam, et sul on pisut beebiokset juustes ja riietel ning võib juhtuda, et isegi su mees ei märka seda. Küll aga panevad seda kunstipärast oksejada tähele need, kellega koos kassajärjekorras seisad.

Annad esimest korda avalikus kohas lapsele rinda

Muidugi sa tead, et rinnapiim on lapsele parim ja et ta peab süüa saama siis, kui tal kõht tühjaks läheb. Aga sellegipoolest on sul esimesel korral pisut ebamugav, kui sinu laps annab avalikus kohas märku, et nüüd on aeg sööma hakata. Kindel see, et mõned inimesed ei suuda kohvikunurgas lapsele rinda andvat ema jõllitamata jätta, kuid sa õpid last ka avalikus kohas diskreetselt toitma ja teisel korral on see juba lihtsam. Sa valid iga kell kohvikunurgas imetamise näljast röökiva lapse asemel. Mis viibki järgmise punktini.

Sinu laps korraldab esimest korda võõraste ees uhke jonnietenduse

On raske võõrase inimeste ees eneseväärikust säilitada olukorras, kus sinu laps röögib avalikkuse ees nii, nagu sa oleksid ta piinapingile pannud. Võib ka juhtuda, et jonnihoos togib ta sind jalaga, jookseb sul eest ära ja karjub, et vihkab sind, sest sa ei taha talle uut autot osta. Häbened hullumoodi nii iseennast, kui oma pöörast last, kuid oled ka enda üle uhke, sest kõigest hoolimata ei anna sa talle järele.

Vahetad esimest korda niimoodi mähet, et pead last samal ajal süles hoidma

Igal pool lihtsalt ei ole mähkimislauda. Igal pool pole isegi WC-d mitte. Aga lapse mähet on mõnikord vaja vahetada nüüd ja kohe. Kui sa ei taha teda maha panna keset kõnniteed, siis vahetad oma beebi mähkme ära nii, et ta on su süles. Esimesel korral arvad, et sa kas pillad ta maha või määrid vähemalt ennast üleni kakaseks, kuid juba kolmandal korral tead, et võid last süles hoides tal ka une pealt mähkmeid vahetada.

Laps kakab keset olulist üritust täis nii sinu kui enda

Aga siiski, ükskord see juhtub — lapse mähe laseb läbi siis, kui laps sul süles on. Just sellel päeval, kui olete end mõlemad valgesse riietanud ja aiapeole läinud. Neil, kellel lapsi pole, on seda situatsiooni nähes muidugi silm punnis ja süda paha, kuid kui see juhtub näiteks kohas, kus on ka teisi emasid, võivad nad selles jubedalt haisvas ja määrivas olukorras sulle isegi appi tulla. Sest ilmselt on nad ka ise sama situatsiooni läbi elanud. Järgmisel korral sa muidugi tead, et vähemalt beebil peab alati tagavarariietus kaasas olema. Ja sa ei jäta kunagi avalikus basseinis talle spetsiaalseid pükse jalga panemata. Seda, mis seal juhtuda võib, sa üle elada ei taha!

Viid esimest korda oma lapse traumapunkti

See võib olla murtud luu või isegi midagi tõsisemat ja see sõit tarumapunkti poole on sinu elu kõige pikem sõit. Sa ei näe hästi teed, kuna su silmis on pisarad, sest sa oled hetkel abitu oma tagaistmel olevat last kiiremini aitama. Tagantjärgi sellele olukorrale vaadates, oled siiski enda üle uhke, sest kui asi puudutab sinu lapse elu ja tervist, oled võimeline kiiresti ja läbimõeldult tegutsema

Laps ütleb midagi sellist, mis paneb sind teiste ees tõeliselt piinlikku olukorda

Kuule emme, ära sina küll endale nii koledat soengut tee, kui sellel naisel! Onu, sul on nii suur kõht, kas sul on beebi tulemas? Need on hetked, mis panevad sind soovima, et maa sees oleks üks auk, kuhu sa koos oma karmi tõde rääkiva põnniga vajuda võiksid. Minge lapsega tema huviobjektist lihtsalt eemale ja looda, et kommenteeritaval on huumorimeelt. Aga kodus pane kõik oma tibukese tobedused kirja, siis on, millest tema pulmas pajatada.

Sa kaotad oma lapse kaubanduskeskuses ära

Te leppisite kokku, et ta hoiab sul käest kinni, aga siis nägi ta eemal midagi, mis tema tähelepanu köitis, ta krabas ennast lahti, tormas inimeste vahele ja kadunud ta ongi. Sa tormad teda otsides ringi, süda jätab lööke vahele ja sinu peas keerlevad hirmsad uudistelood kadunud lastest. Sa leiad oma lapse üles, kuid ehmatus on sinu sees veel mitu päeva ja sa loodad, et ka sinu lapse jaoks oli see piisavalt hirmutav kogemus ja ta ei lähe enam sinust eemale.

Aga täiesti vabalt võib juhtuda ka nii, et sinu lapse meelest ei juhtunud midagi erilist, sest tema oli ju kogu aeg ehtepoes sädelevaid asjakesi vaatamas ja ta isegi ei teadnud, et ta kadunud oli, kuni sa ta kaissu krahmasid. Kui sa kardad lapse kadumist rohkem, kui vargaks tembeldamist, siis pane talle poes näiteks turvaelemendiga rätik kaela ja siis on kohe kõigile kuulda, kui ta on sinust liiga kaugele läinud.

Su laps ütleb sulle, et vihkab sind

Kannata see ära. Ühel hetkel ütleb oma vanematele seda iga laps. Kindlasti ta vähemalt mõtleb seda. Aga see ei tähenda, et ta sind ka päeva lõpus vihkab. Või homme. Ta vihkab lihtsalt sinu otsust mitte talle kolmandat jäätist osta, ta vihkab ka sõpradega omapead ujumamineku keelamist. Ära ehmu sellest avaldusest, kallista teda ja ütle, et hoolimata kõigest armastad sina teda alati.

Ta ei tule ööseks koju ja ta ei helista sulle ka

See juhtub siis, kui ta on juba suurem. Ja sa mäletad, et tegid ise samamoodi. Tuleta endale nüüd sel unetul ööl meelde, et sa armastad teda alati.

Seda kõike teevad lapsed vanematele, aga kui tahad teada, mida vanemad lastele teevad, siis loe ka seda: Nimekiri alatutest asjadest, mida kõik emad oma lastele teevad