Analüüsile suunab arst need patsiendid, kellel eriolukorra tõttu jäi tegemata 1. trimestri sõeluuring; kõigile rasedusega arvele tulevatele patsientidele tellib NIPTIFY analüüsi ämmaemand. Analüüs tuleb anda 11-12. rasedusnädalal.

NIPTIFY analüüside vastuste ooteaeg on 4-6 nädalat.

Patsientidega võetakse ühendust. Analüüsi saab anda ITK Ravi tänava üksuse verevõtu kabinetis E-N 08.00-13.00. Analüüsi ei võeta riiklike pühade eelsel päeval (09.04.20)

Analüüsi ei määrata patsiendile, kellel on juba 1. trimestri sõeluuring teostatud ja see on korras.

Naistearstide ja ämmaemandate pöördumine


Eestis tehakse jätkuvalt väga vähe koroonaviiruse teste ja seetõttu ei tea me tegelikku olukorda. Aeglaselt kerkiv positiivsete proovide arv võib olla eksitav. Oleme eriti mures rasedate, sünnitajate ja vastsündinute tervise pärast.

Koostasime rasedate kriisiaegse jälgimiskava, mille järgi vähendasime rasedate otsekontakte tervishoiutöötajatega ja muutsime raseduseaegsete uuringute juhendit.

Veel tähtsam on, et rasedad väldiksid vahetuid kontakte ka teiste inimestega. Palume tungivalt kõiki tööandjaid, et nad viivitamatult võimaldaksid lapseootel töötajatel üle minna kaugtööle. Seniste uuringute järgi ei põhjusta koroonaviirus küll loote väärarendeid, kuid meie eesmärgiks on võimalikult vähene haigestumiste arv lapseootel naiste hulgas.

Head naised! Igal päeval on väärtus. Kui te olete praegu ise hoolsad ja jääte koju, annate meile lisaaega sünnitusosakondade paremaks ette valmistamiseks. Et siis, kui te tulete, oleks teil ja teie lapsel haiglas turvaline.

Eesti naistearstid ja ämmaemandad

Rasedate jälgimiskava on ajutiselt muudetud
Seoses Covid-19 levikuga on oluliselt tähtis vähendada vahetute kontaktide arvu inimeste vahel. Viiruse ohust tingituna muutsid Eesti Naistearstide Selts, Eesti Ämmaemandate Ühing, Eesti Lastearstide Selts ja Eesti Perinatoloogia Selts ühisel otsusel rasedate jälgimiskava nii, et osa visiite on asendatud telefonikontaktiga ning loote seisundi detailne uuring toimub raseduse 20.-21. nädalal.


Visiidid ämmaemanda või arsti juures toimuvad raseduse 10.-12. nädalal, 20.-21. nädalal, 28.-30. nädalal ja 38.-40. nädalal, et teostada kõige vajalikumad uuringud ema ja loote seisundi hindamiseks. Teised visiidid asendatakse rasedust jälgiva tervishoiutöötaja ja raseda vahel n.ö kaugvisiidina telefoni või teisi elektroonilisi kanaleid kasutades.


I trimestri sõeluuring, mida hetkel eriolukorra ajal ei tehta, koosneb vereproovist ja ultraheliuuringust. Sünnieelne lootearengurikede diagnostika koondatakse üheks uuringuks, mis toimub 20.-21. rasedusnädalal. Kõik ülejäänud analüüsid ja vajalikud uuringud jätkuvad endiselt.


Kõikidest muudatustest informeeritakse rasedat visiitide ajal, telefoni või teiste elektrooniliste kanalite kaudu.

Meie ämmaemandad pakuvad telefoni teel nõu kõigile Ida-Tallinna Keskhaiglas arvel olevatele rasedatele. Helistada saab E-R kella 8-16 telefoninumbril 53977077.