Lääne-Tallinna Keskhaigla kommunikatsioonispetsialisti Liina Suba sõnul on praegu nakkuse leviku piiramiseks kõige olulisem see, et inimestevahelisi kokkupuuteid oleks võimalikult vähe. "Otsusega kaitseme oma meedikuid, sest kontakt haigestunuga või nakkuskahtlase inimesega tähendab karantiini ka tervushoiutöötatele. Kui suur arv haigla personalist on ise karantiinis, siis tekib olukord, et meil ei ole võimalik kvaliteetset meditsiiniabi enam täies mahus jätkata," selgitas Suba olukorda.

"Otsus ei tulnud kergekäeliselt, aga on praegu ülioluline. Me ei soovi jätta isasid ja tugiisikuid protsessist eemale. Isad saavad jätkuvalt olla sünnitajale toeks, kuid tänases olukorras saame seda lubada vaid telefoni või videokõne kaudu," selgitas Suba.
Suba sõnul annab sünnitusmaja endast parima, et olla inimestele igal sammul toeks ja abiks.

Alates tänasest on Lääne-Tallinna Keskhaiglal plaanis naistekliinikus avada ka infoliin, kuhu kõik soovijad saavad helistada.

Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusmaja ämmaemandusjuht Vivian Arusaar: "Paratamatult on haigla olukorras, kus ei saa lähtuda otsuste tegemisel ainult ühest perest lähtuvalt. Haiglas on alati kokku mitu peret, perepalatite korrusel on kokku korraga 70 ja enam inimest koos isade ja vastsündinutega. Täna on viiruse leviku peamiseks teeks tavalised sotsiaalsed kontaktid, selleks et haigestuda, ei pea olema kokku puutes ei riskipiirkonnast saabunuga, nakatumine toimub riigisiseselt. Seetõttu lähtub ka haigla üleriigilistest soovitustest, et vähendada sotsiaalsetest kontaktidest tulenevat nakkuse edasi andmise riski." Ämmaemandusjuht kinnitab, et otsus on tehtud haigla töötajate poolt läbimõeldult ja raske südamega, kuid eelkõige sünnitajate ja nende endi pere tervise kaitseks.

"Ei saa eitada ka fakti, et piirangud haiglas on tehtud ka tervishoiutöötajate tervise huvides. Peame arvestama et professionaalset terviseabi ootavad kõik haiglasse pöördujad ning selleks on vajalik, et vastavate oskustega tervishoiutöötajad oleksid abistamiseks olemas ja püsiksid maksimaalselt tervetena," toob Vivian Arusaar välja ka vajaduse kaista tervishoiutöötajaid.

Eile teatasid mitmed sünnitusmajad, et nad ei võta sünnitajjaid enam koos tugiisikutega vastu. Missugused sünnitusmajad selle otsuse tegid ja kuhu saab sünnitaja veel praeguse seisuga koos isa või tugiisikuga minna, vaata SIIT! Arvesta ka sellega, et info võib iga hetk muutuda.