Sinise valguse mõju nägemisele

Mõistlikus koguses ohtlikuks peetavat sinist valgust polegi tegelikult silmadele nii kahjulik, kuid väga intensiivset sinist valgust peetakse pikema aja vältel väga kahjulikuks. Ekraanid kiirgavad väga intensiivset sinist valgust ning kui liiga suured kogused jõuavad silma võrkkestani, võib see viia tõsiste silmaprobleemideni. Tihti kipuvad just lapsed ja noored ekraane liialt lähedalt vaatama ning see lisab silmadele veelgi koormust. Lisaks silmade väsimisele näitavad uuringud, et sinine tuli blokeerib ka unehormoonide vabanemist ja häirib seega normaalset unetsüklit. Seetõttu peaks kaks tundi enne magama minekut olema ekraanivaba aeg, vastasel juhul võib lastel ja noortel olla raskusi uinumisega.

Kaugõpe nutiseadmete abil

Lastel ja noortel vanuses 5 kuni 16 on soovitatav veeta ekraanide taga kõigest 2 tundi päevas. Oluline on regulaarsete pauside tegemine iga ekraanil veedetud 20 minuti järel. Ehkki sellised soovitused tunduvad küllaltki ranged, mängib nende järgimine olulist rolli laste kaitsmisel lühinägelikkuse tekke eest. Kodune õpe võib tähendada, et arvuti ees veedetakse koguni 5 tundi.

Silmade säästmiseks tasub ekraanina kasutada hoopis telerit, sest viimase vaatamine ei mõju silmadele nii koormavalt. Näiteks pakuvad LG ja ka teiste tootjate telerid mugavat ühendamisvõimalust mobiilseadmete vahel. Lisaks on tänapäevaste 4K-telerite eraldusvõime tõttu nende pilt hulga kvaliteetsem ning ekraan suudab end kohandada vastavalt ruumi valgusele, mis aitavad samuti tagada silmadele väiksema koormuse. Teleri kasutamisel on kõige olulisem hoida ekraaniga vähemalt 2 meetrit vahemaad ja järgida põhimõtet – mida suurem on ekraan, seda kaugemal peaksite asuma.

Mida saab teha noorte nägemisega seotud riskide ärahoidmiseks

Sinise valguse intensiivsust saab vähendada ka seadme sätetes ning kindlasti tuleb lastele meelde tuletada pauside vajalikkust. Selliste pauside tegemisel on soovitatav vaadata kaugusesse, näiteks aknast välja.

Kuna enamikus neist on hea internetiühendus ja ligipääs vajalikesse brauseritesse olemas, siis saab koolitunde jälgida ka teleri kaudu. Näiteks LG-telerites on täisfunktsionaalne internetibrauser juba sees ning internetti saab kasutada ka ilma muude nutiseadmete vajaduseta.

Kui kasutate siiski nutitelefoni või tahvelarvutit, siis ärge hoidke ekraani oma silmadele liiga lähedal ning proovige hoida küünarnukki vähemalt 90kraadise nurga all. Võimaluse korral tasub väikese ekraani asemel alati eelistada arvutit või telerit, mis asub silmadest kaugemal.

Tehnilised lahendused kodule

Üheks lahenduseks võivad olla LG Display toodetud OLED-telerid, kus on kasutusel rahvusvaheliselt tunnustatud ja silmadele ohutud kuvarid. Kui kõrgeima spetsifikatsiooniga 65-tollised LCD-paneelid kiirgavad 64 protsenti sinist valgust, siis LG Display OLED paneelid kiirgavad kõigest pool sellest kogusest.

Jaga
Kommentaarid