D-vitamiini defitsiit on tõsine probleem kogu maailmas. Kõige suurem puudus on ekvaatorist kaugel asuvates vööndites. Meie kuulume D-vitamiini defitsiidi piirkonda, sest päikesepaistelisi päevi ei ole just palju ja ka siis kasutame päikesekreeme või peidame end päikesevarjude alla. Mis D-vitamiini puuduse korral juhtub? Juhul kui inimene kurdab lihasnõrkuse, krampide, luu- ja lihasvalude, kroonilise väsimuse, unetuse, halva keskendumisvõime ning kehamassi suurenemise üle, tuleks mõelda D-vitamiini puuduse peale. Pikaajaline D-vitamiini puudus võib põhjustada paljusid haigusi: diabeeti, luumurde, hambahaigusi, südame ja veresoonkonna haigusi, metaboolset sündroomi, depressiooni, tujude kõikumist, kroonilist väsimust, autoimmuunseid haigusi jne.

D-vitamiini puudus on eriti sagedane laste, teismeliste ja eakate inimeste seas.

Lahenduseks on D-vitamiiniga rikastatud toiduained

Maailma toitumisspetsialistid ja toidutehnoloogid püüavad D-vitamiini probleemi lahendada ning rikastavad sellega toiduaineid. Arenenud riikides lahendatakse D-vitamiini probleemi riiklikult ning edendatakse D-vitamiiniga rikastatud toiduainete tootmist. Seepärast ostavad lapsevanemad seal kõhkluseta just D-vitamiiniga rikastatud hommikuhelbeid, mahlu ja piimatooteid.

Üheks niisuguseks unikaalseks tooteks on juustupulgad, mida lapsed väga armastavad. Pik-Niku juustupulkade toiteväärtuse uuringust selgus, et D-vitamiin tekib neis loomulikul teel (nagu ka kaltsium, fosfor ja A-vitamiin) ning seda ei ole seal mitte vähesel määral, vaid reaalne kogus: 5 µg 100 g kohta, mis vastab koguni 100 protsendile soovitatavast kogusest (100 g juustus on 100% D-vitamiini päevanormist).

Kaltsium ja D-vitamiin – täiuslik duett juustupulkades

D-vitamiin ja kaltsium on lahutamatu duett, kuna ainult siis, kui organismis on D-vitamiini piisavalt, aitavad luude ehitusmeistrid kaltsium ja fosfor luukoe moodustumisele kaasa. Kui sööme rohkesti kaltsiumit ja fosforit sisaldavaid toiduaineid, kuid D-vitamiinist on puudus, siis me soovitud efekti ei saavuta.

D-vitamiiniga rikastatud piimatoodete tarbimine tähendab kaht kärbest ühe hoobiga: organism saab piimas sisalduvat kaltsiumit ning samal ajal ka seda omastada aitavat D-vitamiini.

Jaga
Kommentaarid