1. Mis oleks, kui …

Kas oled kunagi mõelnud, mis oleks, kui inimestel oleksid tiivad või kui kraanivesi oleks roosa? Need suurtele inimestele naeruväärsed mõtted võivad olla lastele parimaks sisendiks fantaasiaküllaseks ja loominguliseks mõttelennuks. Just sellised mõtteharjutused aitavadki jõuda ebatraditsiooniliste tulemusteni. Küsi oma lapselt erinevaid abstraktseid küsimusi ja püüdke leida nii palju hüpoteetilisi vastuseid, kui vähegi suudate. Su laps võib sind üllatada!

2. Määratlemine

Kõigil meile teadaolevatel sõnadel on tähendus, kuid mitte kõiki neid pole kerge määratleda. Ei ole raske selgitada, mida tähendab koer või kass, kuid armastuse, sõpruse või õnne määratlemine võib osutuda ka täiskasvanutele päris raskeks ülesandeks. Võite siiski proovida ka selliste sõnadega – neile oma sõnadega selgitused leida on paras väljakutse.

3. Mängige detektiive

Lapsed on loomult uudishimulikud ja neile on kõik põnev. Kasuta seda võimast motivatsiooni ära! Näiteks kui olete jalutuskäigul ja leiate linnusule, võite proovida välja selgitada, milliselt linnult see pärit on ning välja mõelda loo, kuidas lind selle kaotas. Võib-olla oli linnul väga kiire oma laste juurde, kes ootasid teda pesas, või oli lind lihtsalt väga hooletu ja kaotas ühe oma sule ära. Selliste vahvate lugude väljamõtlemine on suurepärane treening loovuse arendamisel.

4. Igapäevane loovus

Kas sulle tundub, et loominguline töö nõuab palju aega ning erilisi ja kulukaid tarvikuid? Vastupidi! Kõik asjad, mida iga päev teeme, võivad olla loomingulised. Vaja on ainult õiget lähenemist – kasvõi sellistes igapäevastes temistes nagu võileiva valmistamine. Selle asemel et leivale ainult tavaline juust ja tomativiil asetada, lõika leivast ja köögiviljadest erinevad kujud ning tee neist näiteks lõvi, tiiger või lill. Või mõtle välja mõni muu kujund, mis pähe torkab ja tehke hoopis selline võileib. Valite oma lasteaialapsele homseid riideid? Selle asemel et hommikul kiiruga midagi selga visata, laske lapsel eelmisel õhtul riideid valida. Proovige erinevaid variante ja kombinatsioone ning vaadake, kuidas need kokku sobivad.

5. Loov ehitamine

Millegi tegemine on loovuse alus, nii et võtke suur hunnik klotse ja lihtsalt ehitage kõike, mis pähe tuleb. Seejärel proovige oma konstruktsioonidele või tegelastele nimed anda. Mis või kes need on? Mida teevad? Palu lapsel ehitada oma lemmikloom. Ütle, et ta seda ei näitaks. Siis pane oma silmad kinni ja palu lapsel looma kirjeldada, ütlemata selle nime välja. Sinu osa on ära arvata, mis loomaga on tegu. Seejärel vahetage osad.

Tallinna lasteaia Päikene lapsed proovisid kokku panna LEGO DUPLO kaubarongi komplekti ja seejuures ette kujutada, milliseid tegevusi selle töö juures päriselus vaja on. Lastele pakkusid huvi ka komplektis olevad kalad ja linnukesed ning mõnekümne minutiga kerkis põrandale rongirajale lisaks fantaasiaküllane mereäärne linn, kus tegutsesid kalamehed, kohvik ja pagarikoda.

Pere ja Kodu paneb oma Facebooki lehel just niisuguse laheda komplekti ka ühele õnnelikule auhinnaks. Osale võistlusel SIIN!


Jaga
Kommentaarid