Palavik on keha reaktsioon viirushaigustele või bakteritele ning sellega kaasneb üldjuhul nõrkus ja külmavärinad. Valuvaigisti või palaviku alandaja manustamine sõltub esmalt kindlasti haiguse ägedusest, kuid kui inimese enesetunne on talutav, siis ei pea esimese asjana palavikku alla suruma, sest pigem aitab see kiiremini viirust nõrgestada ja bakteritega võidelda. Üldiseks rusikareegliks on see, et täiskasvanutel võiks palavikurohtu võtta kehatemperatuuril alates 39°C ja laste puhul 38,5°C.

Kui aga siiski enesetunne on väga halb ning ka temperatuur küünib juba üle 38- 38,5°C, siis võiks esmalt eelistada palavikualandajana paratsetamooli. Annus sõltub inimese kehakaalust, tervislikust seisukorrast ning laste puhul ka vanusest. Täpsemat annustamist on mõistlik vaadata ravimi infolehelt, kuid kahe annuse vahe võiks olla vähemalt viis-kuus tundi. Kui koguse või sageduse osas tekib küsimusi või kahtlusi, siis tuleks alati nõu pidada apteekriga või helistada perearstile.

Aspiriin ei sobi lapse palaviku alandamiseks

Palaviku alandamiseks sobiv paratsetamool on täiskasvanutele saadaval tablettide või ka vees lahustuvate segudena. Need ei sobi aga väikelaste ega imikutele, kellele tuleks ravim soetada siirupi või küünaldena. Paratsetamooliga sarnase toimega on ka ibuprofeen, mida leiab apteegist samuti nii tableti kui ka siirupina. Vajadusel võib paratsetamooli ka kombineerida ibuprofeeniga võttes neid 4-5 tunni järel vaheldumisi.

Vanemaealised inimesed on harjunud kasutama palaviku alandamiseks aspiriini, kuid meeles tuleb pidada, et seda ei tohi kindlasti manustada lastele. Kuna erinevad tabletid, segud, küünlad ja siirupid sisaldavad erinevas koguses toimeainet, siis kindlasti tuleb enne kasutamist lugeda ravimi infolehte.

Hõõru keha viinalahusega

Vahel tuleb ette, et palavikualandajad aga ei toimi, siis võib kasutada keha jahutamiseks viinalahust. Selle valmistamiseks tuleks võtta 1 osa toasooja vett ning 1 osa viina ning sellega keha üle hõõruda või tupsutada vältides pea ja südame piirkonda. Niiskuse aurumisel nahapinnalt alaneb kogu kehatemperatuur.

Kui viina kodus käepärast ei ole, siis saab keha jahutada ka jaheda vee kompressidega. Kindlasti võiks juua ka jahedat melissi teed, mis rahustab keha palaviku kõikumisest tekitatud stressist ning pärsib ka viiruste ägenemist ja võimalikke tüsistusi.

Joo palju vedelikku ja õhuta ruume

Üldse on palaviku ja viirushaigustega oluline meeles pidada, et juua tuleb palju vedelikku - vett, taimeteed, mahla. Vedelik aitab haigusetekitajad kehast välja viia ning kiiremini terveks saada. Looduslikest ravimtaimedest aitavad palavikku alandada pärnaõie ja angervaksa tee. Hea on juua ka gaasita mineraalvett, mis taastab higistamisega kaotatud mineraalide ja soolade taseme ning vähendab iiveldust, mis sagedasti palavikuga kaasneb. Kõrge palavikuga tuleks ka teed juua jahedana ning sagedasti väikeste lonksudena.

Eluruume tuleks ka kindlasti õhutada ning toatemperatuur ei tohi olla ülearu soe, pigem ca 20°C, et keha ei kuumeneks üle. Palavikuga ei tohiks kaevuda ka paksude tekkida alla või riietuda ülearu soojalt kampsunisse ja villastesse sokkidesse. Keha peab saama õhku ja nn hingata, et nahapind jahtuks.

Pöördu arsti poole, kui kõrge palavik 3-4 päevaga ei möödu

Kindlasti tuleks arsti poole pöörduda juhul, kui kõrge palavik pole 3-4 päeva jooksul taandunud. Väikelastel võivad kõrge palavikuga tekkida ka krambid või hingamisraskused, seega ei tohiks väikelast järelevalveta jätta ning vajadusel tuleks kohe konsulteerida arstiga.

Viimaks ei saa aga mööda nõuandest, et palaviku, viirushaiguste ja valu ennetamiseks tuleb elada ja süüa tervislikult. Iga päev tuleks vähemalt pool tundi värskes õhus liikuda, teha regulaarselt sporti ning anda kehale ja vaimule puhkust. Varsti on ka jõuluaeg ukse ees, seega võtke aega ja energiat oma lähedastega koosolemiseks, see annab suurema vastupanu ka haigustele.

Maret Makko on Euroapteegi farmatseut