Paljud meist joovad iga päev kohvi või teed, kuid vist mitte ükski lapsevanem ei paku kanget musta kohvi oma eelkooliealisele lapsele. Tean aga juhtumit, kus lapsevanem ostis tennisetrenni oma 6-aastasele lapsele energiajoogi, kuna laps oli liiga väsinud. Energiajooke ei tohi segamini ajada spordijookidega, mis sisaldavad sportimisel mineraalsoolade kadu tasakaalustavaid elektrolüüte. Energiajoogid sisaldavad aga diureetikuna toimivat kofeiini, mis võib põhjustada lisaks vee väljutamisele ka väsimust, tujukust, keskendumisprobleeme ja depressiooni.

Energiajoogid on olnud  Euroopa turul üle 20 aasta ning selle aja jooksul on neid saatnud nii mõnedki surma ja haigestumisega seotud skandaalid. Prantsusmaal keelustati populaarse Red Bulli müük pärast seda, kui suri 18-aastane atleet, kes olevat seda vahetult enne korvpallimängu joonud. Kui Pranstusmaal tühistati müügikeeld 2008. aastal, siis Taanis kehtis see veel 2009.aastani.

SCF hinnang energiajookidele

Euroopa Komisjoni Toidu Teaduskomitee (SCF) on murelike liikmesriikide palvel hinnanud energiajookide koostisosade kofeiini, tauriini ja glükuronolaktooni ohutust 1999. ja 2003. aastal. SCF peab energiajookide seostamist surma ja haigestumise juhtumitega kuulujuttudeks, mille kohta on äärmiselt vähe informatsiooni, kuid seostab neid samal ajal alkoholi ja/või narkootikumide tarbimisega..

Energiajookidest saadava kofeiini tarbimisel ei näe SCF täiskasvanud tervele inimesele mingit ohtu, välja arvatud lapseootel naised ja kofeiini suhtes tundlikud inimesed. Ka lastele ei soovitata energiajooke, kuid SCF ei ole pidanud vajalikuks nende müügi keelustamist alla 16-aastastele. Siiski peavad alates 2004. aasta juulist joogid (välja arvatud kohv ja tee), mille kofeiinisisaldus ületab 150 mg/l, kandma EL maades märget "kõrge kofeiinisisaldusega". Siinkohal peab rõhutama, et energiajookide koostisosade puhul  ei ole kehtestatud ohutut ülempiiri ning koostisosade koosmõju  ei ole piisavalt uuritud.

Uuemad uuringud - uued ohud

Austraalias ja Uus-Meremaal on energiajookide põhjustatud tervisekahjustusi  kogutud juba pikemat aega ja täheldatud mitmeid energiajookide tarbimisega seotud tõsiseid probleeme. Nende hulka hulka kuuluvad maksa ja neerude kahjustused, oksendamine, kõhuvalu, südame arütmia, vererõhu tõus ja hingamisraskused. Riskirühmadeks on südamehaiged, vähese kontsentreerimisvõimega hüperaktiivsed, söömishäiretega inimesed, diabeetikud ja ravimeid ning alkoholi tarbivad inimesed, kelle puhul on energiajookide tarbimine eriti ohtlik. Kõrge kofeiinisisaldus energiajookides võib halvendada luude mineraliseerumist, mis on eriti intensiivne kasvuspurdi ajal. Seega veel üks põhjus, miks lapsed peavad energiajookidest loobuma.

Sara Saifert Miami Ülikoolist koos  kolleegidega teistest Florida meditsiiniasutustest koostasid ülevaate energiajookidest ja nende potentsiaalsetest ohtudest, mis avaldati USA ajakirjas Pediatrics. Ülevaate kohaselt tarbib USA-s 30 kuni 50 protsenti lastest ja noortest täiskasvanutest regulaarselt energiajooke. Lastearstid hoiatavad, et energiajookide tarbimine võib lastel põhjustada südame pekslemist, haigushooge, insulti ja isegi äkksurma.

Mõne aja eest võis lugeda Soome ajalehtede pealkirju „Energiajoogid on narkootikum", „Energiajoogid on värav narkootikumude tarvitamisele", mis võib olla küll veidi ülepingutatud arvamus. Artiklites refereeriti Kanada arstide uurimust, milles tõdeti, et energiajookide tarbimine võib põhjustada sõltuvust ja tõsiseid tervisehäireid. Soome lapsevanemate liidu sooviks on, et energiajookide müük keelustataks alla 16-aastastele.

Energiajookide kokteil alkoholiga on ohtlik

Kofeiin on stimulant, alkohol aga depressant. Alkohol halvab pidurdusnärve ja halveneb otsustusvõime. Alkoholi tarbimisel koos energiajookidega paraneb enesetunne, mis võib aga innustada veelgi rohkem jooma. Kuna kofeiin, sarnaselt alkoholiga, on diureetik, siis väheneb sellise kokteili joomisel inimorganismi veesisaldus ja ka vere hulk, mistõttu suureneb vere alkoholisisaldus ja joove veelgi. Veri muutub viskoossemaks ja kuna südame löögisagedus tõuseb, võib see muutuda liiga koormavaks südamele. Ühes USA uurimuses võrreldi viina ja viinaga koos tarbitud energiajoogi mõju üliõpilastele ning täheldati, et viimasel juhul tarbisid üliõpilased rohkem alkoholi, mistõttu suurenes kaks korda autoavariide ja vägistamiste arv.

Mõne aja eest vapustas Põhjamaade üldsust teade, et kaks rootsi noort suri väidetavalt energiajookide ja alkoholi liigtarbimise tagajärjel. Prantsuse ametivõimud uurivad aga sel suvel kahe südameatakiga lõppenud nooruki surma, milles kahtlustatakse samuti alkoholi ja energiajookide koostoimet.

Mitmeski riigis on mõni poekett või ülikoolilinnak otsustanud energiajookide müügi keelustada. Head eeskuju näitas ka Rimi Eestis, kus keelustati energiajookide müük alla 16-aastastele. Loodame, et sellele on ka järgnejaid. Lapsed on meie kõige kallim vara ja nende tervis ülioluline.