Suuhingamist võib põhjustada ka keele vale asend. „Keel peab tavaolekus asetsema alumiste hammaste taga ning toetama õrnalt suulage,” selgitab Hea Une Keskuse müofunktsionaalne terapeut Andres Köster.

Suuhingamisprobleemiga lastel kipub olema suu veidi lahti ning keel kergelt hammaste vahelt väljas. Kösteri sõnul ei ole see siiski tihti kuigi hästi nähtav ning kui ei tea, mida vaadata, võib see jääda märkamata.

Hea Une Keskuse kõrva-nina-kurguarsti dr Heisl Vaheri sõnul tuleks eelkõige pöörata tähelepanu sellele, kas suu kaudu hingamine esineb ainult öösel või ka päeval.

„Suuhingamine võib olla otseselt seotud ka öise hingamisprobleemi, uneapnoega,” lisas dr Vaher. Sellisel juhul on laps öösel hapnikupuuduses, sest hingamisteed ei püsi lahti.

Pikas perspektiivis võib hapnikupuudus tuua dr Vaheri sõnul kaasa käitumis- ja mäluhäireid, päevast väsimust ning keskendumisraskusi. „Tihti on suuhingamisega kimpus olevad lapsed üle- või alakaalulised ja ka muude terviseprobleemide küüsis,” sõnas dr Vaher.

Lapsel, kes on olnud pikalt suuhingaja, esinevad tihti ka hambumushäired ja suureneb hambaaukude tekkerisk.

Kliinik 32 ortodondi dr Katri Hermani sõnul tekib suur osa hambumushäireid just suuhingamise tõttu. „Normaalses olekus näitavad huuled ja keel hammaste õiget asendit, suuhingamise korral asuvad need vales positsioonis ning hambad lähevad puseriti. Hullemal juhul kaob hammaste vahelt kokku hammustamisel kontakt,” lisas dr Herman.

Hambumuse ravi saab dr Hermani sõnul olla efektiivne ja püsiv vaid juhul, kui hingamisprobleem leitakse ja takistus kõrvaldatakse.

Kui õigel hetkel jaole saada, siis ei pruugigi olla Kösteri sõnul suuhingamise raviks vaja muud, kui püsivalt teha harjutusi, mis õpetavad taas õigesti hingama. Kui on tegemist aga füüsilise takistusega ning eemaldamist vajavad suurenenud adenoidid või mandlid, et nina kaudu hingamine saaks üldse võimalik olla, siis pelgalt harjutustest ei piisa.

Olenemata suuhingamise põhjustest, panevad eksperdid vanematele südamele, et lapseeas on probleemi kõrvaldamine kordades lihtsam, mistõttu on tähtis suuhingamist märgata võimalikult vara.

Moodne Pere

Jaga
Kommentaarid