Siret pöördus tütrega perearsti poole, kes lasi teha vereanalüüsid. Ainus, mis normis ei olnud, oli D-vitamiini näitaja, seetõttu määrati tüdrukule tavapärasest kolm korda suurem D-vitamiini doos. Perearst suunas Sarahi edasi ka neuroloogi vastuvõtule. Seal tehti lisaks analüüsidele ka elektroentsefalograafia (EEG, mis uurib peaaju pinna elektrilisi kõikumisi – toim) ning ultraheli – kõik olid korras. Peavalud aga jätkusid.

Siret ei näinud enam muud lahendust kui hakata ise jälgima, millal tütrel pea valutab. Ta märkas, et peavalud kippusid tütart kimbutama lasteaianädala lõpupoole ja pärast seda, kui ta oli maganud rahutumalt või kui seljataga oli sündmusterohke päev. Eelmisel suvel valud kadusid, selle talve hakul olid aga taas platsis ja eriti tihedalt hakkas neid esinema paar kuud tagasi. Need tähele­panekud panid ema seostama tütre peavalu väsimusega.

“Olen märganud, et kui oleme käinud talvel suusareisil, kaovad peavalud ära. Nüüd tulime aga mõttele, et ilmselt aitab nende vastu ehk hoopis soojamaareis, et saada lisaks ka D-vitamiini ehk päikesesüst,” lausub Siret. Nimelt on ta vereanalüüside põhjal märganud, et niipea kui tütrel D-vitamiini tase madalamale langeb, on kohe ka peavalud platsis. “Eks me vahel ju isegi tunneme üleüldist väsimust ja energiapuudust, eriti kevadel. Lapsed ei oska aga väsimustunnet nii hästi väljendada ja kirjeldavad seda valude kaudu,” arvab Siret.

Peavaluga alanud hommikutel on ta võtnud Sarahi umbes kümneks minutiks sülle ja ajanud temaga juttu. “Mingiks momendiks on tirts juba rõõmsam ja peavalujutt ununenud,” naeratab ema.

Ootamatud põhjused

Peavalud ja väsimus kimbutasid paar aastat tagasi ka Sireti vanemat tütart Janelyd (18). Erinevus on vaid selles, et temal tekkis peavalu pärastlõunal, koolist tulles. Ka siis oli Siret nõutu, sest ka Janelyl olid kõik analüüsid korras.