Enamus kliinilisi uuringuid ongi tehtud just lastel, kes on kaariesele kõige vastuvõtlikumad. Hiljuti suhulõikunud hammas ei ole veel „küpsenud“ . Selleks, et hambaemail oma lõpliku tugevuse saavutaks, kulub umbes aasta. Selle aja jooksul on kaariest tekitada suutvatel bakteritel tunduvalt lihtsam hambaemailist läbi pääseda. Seepärast on ksülitoolist kõige enam kasu lastel.

Kõige tulemuslikum on ksülitooli kasutamine pärast söömist. Ksülitool tõrjub hambakatust kaariest tekitada võivad suhkrud välja. Hamba pind, mis muidu kaotaks hammast tugevdavaid kaltsiumi ja fosfori osakesi, säilitab oma tugevuse. Uuringud on näidanud, et ksülitooli sisaldav hambakatt aitab süljest kasulikke mineraale hambaemaili juurde tuua.

Toiduainetööstuses lisatakse ksülitooli eeskätt „näksidele“ – need on tooted, mida kõige enam tarvitatakse põhitoidukordade vahel. Liiga sagedased vahepalad on peamine põhjus, miks kaaries tekib. Kui tavaolukorras saab hambapind toidukordade vahel süljest mineraalaineid ja hambakoe tugevus taastub, siis näksimisel tekib uus happerünnak ja email nõrgeneb. Näksid, kus suhkur on asendatud ksülitooli või muu kaariest mitte tekitava ainega, on hambale ohutud.

Mida kauem ksülitool hammastega kokku puutub, seda parem. Seepärast on ühtviisi head nii ksülitooli sisaldavad närimiskummid, mis suurendavad süljeeritust ja seeläbi puhastavat toimet, kui ka imemispastillid, mida suus hoitakse. Pastillides on ksülitooli hulk enamasti suurem kui teistes toodetes (kuni 98%) ja nende toime seetõttu tõhus.