Kas suguhaigusi saab vereanalüüsiga määrata?
Kui keegi mees ütleb, et tal on kõik suguhaigused testitud, sest ta tegi vereproovi ära, siis see ei ole päris tõsi, osa on endiselt testimata. Vere kaudu saab testida vaid teatud suguhaigusi. Ülejäänud testid tuleb teha muul viisil, neid verest ei saa. Näiteks ei saa verest testida klamüüdiat.

Milliste probleemidega peamiselt mehed sinu poole pöörduvad?
Üks suur grupp on viljakusega seotud küsimused, väga palju tegeleme meeste krooniliste põletikega nagu näiteks eesnäärme põletik, kolmas suur grupp on hormonaalsed probleemid – vanus, ülekaal, diabeet või geneetiline häire, aga ka anaboolsete steroidide kasutamine. Viimane on kasvav trend, mis põhjustab palju hormonaalseid ja viljakusega seotud probleeme. Kindlasti tegeleme päris palju ka seksuaalelu kvaliteedi poolega.


Millistel meestel on suurem tõenäosus haigestuda eesnäärme põletikku ehk prostatiiti?

Seksuaalselt aktiivsetel meestel, mis tähendab, et sellel haigusel on mingil määral seos ka partneriga. Eesnäärme põletik pole ainult üks haigus, vaid see on terve haiguste grupp. Ka võimalikke sümptomite variante on hästi palju. Kui panna ritta kümme meest, kellel kõigil on prostatiit, siis võib neil haiguse kulg olla totaalselt erinev.

Kas prostatiiti saab efektiivselt ravida?
Kindlat ühte ravikuuri pole, millega prostatiiti ravida. Kui on äge prostatiit, siis see pole kabineti haigus, see on siis juba EMO pärusmaa, sest sellega satutakse enamasti sinna. Siis tõuseb kõrge palavik ja on väga valus ning see vajab kiiret lahendust. Enamasti allub see aga üsna hästi ravile antibiootikumidega.

Kroonilist prostatiiti võib aga võrrelda näiteks diabeediga või mõne kroonilise liigesepõletikuga, sest ka nende puhul on ravi pikk ja pole kindel, et seda on võimalik 100% välja ravida. Loomulikult ei jäta me patsiente päris lootuseta, aga pole ka aus lubada, et teeme su terveks. Õigem on võtta realistlikud ravieesmärgid, kuhu me kõigepealt tahaksime jõuda ning siis sealt juba järgmised sammud ette võtta. Üks kaugem eesmärk võiks olla see, et saame ägenemised kontrolli alla, et patsient teaks, millest hoiduda ning mida ta peab enda juures jälgima. Et ta teaks, mis konkreetselt temal ägenemist soodustab. Kas ta kannatab saunas käimist, hapusid toite, kohvi, kas partneriga tuleb kasutada kondoomi jne.

Aga on ka prostatiiti, millel ei olegi haigussümptomeid. Paljudel meestel leiame prostatiidi hoopis naise kaudu, kellel on korduvalt tupepõletik. Analüüse tehes selgub, et mehel on prostatiit, aga tal endal mingeid kaebusi polegi. Analüüsides näeb see haigus samasugune välja nagu kaebustega prostatiit. Aga leidub näiteks ka sellist varianti, kus on kaebused, aga analüüsid põletikku ei näita – sellisel juhul on tegemist nn vaagnavalu sündroomiga, mis tegelikult polegi päris prostatiit. Ravimeetodeid kasutades saame aga sarnaseid tulemusi, kuigi tõesti analüüsides kuskil infektsiooni ei näita. Eesnäärme põletiku puhul on väga palju halle alasid, mida me veel ei tea.

Mis vanusest alates peaks mees tulema meestearsti vastuvõtule?
Kui varem pole käinud, siis kohe. Kui tegemist on noormehega, siis võib minna ka noorte nõustamiskeskusesse. Osades on meestearstid täiesti olemas ja sinna pole saatekirju vaja. Tasulisele vastuvõtule tulles pole samuti saatekirja vaja.