Ruth võttis esimest last oodates juurde 15 kilo, kuid juba siis noomis arst, et seda on liiga palju. “Ta tuletas pidevalt meelde, et kilosid koguneb rohkem kui vaja ja et peaksin oma menüüd jälgima. Tegelikult ma ei söönud teisiti kui enne rasedust, kuid ilmselt liialdasin magusate jookidega. Oli kuum suvi ja limonaad läks hästi peale,” meenutab naine.

Ruthi teine rasedus algas kolm kilo raskemana kui esimene ning ka lapse­ootuse ajal kogunes kaalu rohkem – siis võttis ta juurde 18 kilo. Viimasel trimestril avastati naisel rasedusdiabeet, mis­tõttu ta pidi vähendama toidus kõvasti süsi­vesikute hulka. “See oli mulle väga raske, sest mul oli pidev isu mandariinide järele, kuid arst keelas need kategooriliselt.”

Praeguse lapseootusega on Ruth püüdnud algusest peale oma toitumist ja kaalu rangelt jälgida. Nii võttis ta esimese 16 rasedusnädalaga suisa 3 kilo alla, kuid kaheksanda kuu alguseks oli kaalutõus siiski 10 kilo. “Ka veresuhkrutase hakkab taas liiga kõrgeid tulemusi näitama. Kardan, et lõpuks on jälle kaalutõus suur – mu magusaisu kasvab aina ning seda on peaaegu võimatu taltsutada.”

Ruthi sõnul on tal praegu väga meeldiv ja mõistev ämmaemand ning nende suhtlus klapib igati. “Esimese rasedusega käisin teise ämmaemanda juures ning mulle ei tundunud, et ta oleks eriti süvenenud, kust mu kilod tulevad, vaid hurjutas pealiskaudselt. Kahe viimase raseduse ajal on ämmaemand olnud mu partner – põhjalik ja asjalik. Alles hiljuti saatis ta mu toitumisnõustaja juurde, kes aitab mul menüüd koostada ja jälgida.”

Naine kinnitab, et kaalutõus mõjutab ka enese­hinnangut. Et mõlemad ta lapsed on sündinud tervena ja tavakaalus, ta tita pärast ei muretse, kuid enda välimus tekitab stressi. “Olles iga rasedusega nii palju juurde võtnud ja hiljem kõvasti vaeva näinud, et tagasi normaalkaalu jõuda, on see mulle suur murekoht. Sel korral jälgin väga kriitiliselt oma menüüd ning tarvitan vitamiine ja toidulisandeid – näiteks tsinki, mis peaks magusaisu vähendama. Püüan toitumiskavast kinni hoida ja sunnin end rohkem liikuma.”

29 lisakilo

Vahel kujuneb kaalutõusust ka tont, mis ei lase rasedust nautida. Võrus elav Annekai Koger (23) sai oma lapseootusest teada kuuendal rasedusnädalal. Paar nädalat hiljem lisandus suur üllatus – oodatavaid beebisid on kaks! Annekai meenutab, et tol arstivisiidil lahkus ta ultraheliaparaadi alt täielikus šokis: ta polnud end iial ette kujutanud kaksikute emana. Laste isa Siim (32) võttis asja leebemalt ning suutis peagi ka naist rahustada – tuleb, mis tulema peab! Edasi kulges Annekai rasedus kenasti. “Kaksikraseduse tõttu oli proove, ultrahelisid ja muid uuringuid rohkem, kuid muus osas olin nagu rase ikka ning tervisega probleeme ei olnud,” meenutab noor ema.