Mind Maarja lugu puudutas. Ka mina tunnen ennast vahel süüdi. Lõppeval koroona-aastal tundsin eriti, et ei suuda kõikidele ootustele vastata. Ja nüüd, paaril möödunul nädalal, iseäranis sageli, kui ka mina positiivse koroonaproovi andsin ning meie perele kodust soe ja valge vangla sai.

Ma tunnen end süüdi, et ei suuda käituda piisavalt tänulikult (sest ma tõesti olen!), et see haigus meil pea sümptomiteta kulgeb ja lapsed seekord üldse puutumata jäid.

Ma tunnen laste tervise pärast hirmu. Kuid mu mure leidis neil isolatsioonipäevil väljundi sageli hoopis selles, et kõrgendatud toonil neid korrale kutsusin. Kui end tervena tundvad poisid äkki luku taha panna, ­leiavad nende pulbitsevate energia­­ülejääkide küüsis vaevlevad kehad väljundi madinas ja sõjakisas. Mina aga püüan samal ajal teha tööd ja vähemalt kaks korda päevas tervislikku toitu, et nende väikesed kehad ikka sama südilt ka haigusele vastu paneksid.

Ühel õhtul, poistele voodis kallistusi jagades, tükivad mul kogunenud süü­tundest pisarad silma. “Mis sulle muret teeb?” küsib kuue­aastane äkki täiesti täiskasvanu häälega. “Ma sooviksin olla kannatlikum ja parem ema,” sosistan. “Oota, aga kui ma täna hommikul õppisin, siis sa olid n i i kannatlik, kui ma närvitsesin,” sekkub kaheksane poeg otsustavalt. “Mäletad, kuidas ma vingusin ja ütlesin, et ei taha kodus õppida ja ma ei saa üles­andest aru? Ja siis sa rahustasid ja õpetasid mind... Emme, kas sa siis ei mäleta?!”

Ah see... oli jah, meenub mulle. Aitäh, kallid pojad. Süütunne on kummaline asi. Ta püüab panna unustama kõik hea ja võtta võimust. Toimetab kehas nagu üks väike vastik viiruseuss. Ärme lase süütundel end lammutada :) ! Kuidas, jagab näpu­näiteid pereterapeut Teele Reiljan. Seda lugedes rapsin endalt kergendunult süütunde selleks korraks maha. Otsin hoopis välja jõulukaunistused ja ehime lastega kodu ära – sellekski leiab inspiratsiooni detsembrinumbrist.

Loodan südamest, et püsite terved ja saate pühade ajal perega olla!

VAATA, MILLEST DETSEMBRINUMBRIS VEEL JUTTU:

Hilje Murel kaaneloos: ühe aastaga kaks filmi ja üks beebi!

“Elan praegu oma unistuste elu,” tõdeb näitlejanna Hilje Murel. “Kuigi ma pole kunagi osanud täpselt sellisest perest unistada.” Hugo Leo (1) ja Eva Liisa (9) kõrvalt hindab ta võimalust teha tööd, mida armastab. Hilje (44) usub, et inimesed ehitavad ise samasuguse peremudeli, mis neile lapsena on sobinud, või siis vastanduvad just sellele, mis neile päritoluperes haiget tegi. “Aga sellega ei tohi ka liiale minna,” mõtiskleb ta.

Isa sõda tütre nägemiseks

“Tean lahutatud isasid, kes on viimaks loobunudki igasugusest suhtlusest oma lapsega, sest vaimne tervis ei pea vastu,” sõnab Martin. Ta on oma tütre emaga suhtluskorra pärast kohut käinud üle kaheksa aasta. Täna on ta jõuetu ja kurb. Ta räägib avameelselt oma loo.

Süütunne, mis meid kõikjal jälitab
Ma tunnen ennast süüdi, kui luban lastel õhtul liiga kaua üleval olla. Ma tunnen ennast süüdi, kui pean nad hommikul vara äratama ja nad ei saa und täis magada. Ma tunnen süüd, kui oma pesamuna lasteaeda viin ja ise koju tagasi lähen – hommikusööki ja kohvi nautima ja tööd tegema.
Ma tunnen end süüdi, et...
Tuttav tunne? Emad jagavad oma süütunde koormat ning kliiniline psühholoog ja pereterapeut Teele Reiljan selgitab, miks me, vanemad, selle all kannatame ja kuidas nõiaringist välja murda.

Jõulubeebi, kes sündis tänu meie võimsale meditsiinile

"Selle rasedusega oli mul väga palju pisaraid, aga kõik lõppes imeliselt, sest muinasjuttudel on alati õnnelik lõpp ja südamest tulevad jõulusoovid täituvad." Tiina (37) jagab oma pesamuna sünnilugu. Õigemini oli neid alguses kõhus kaks...

Šokeerivad avastused lapse telefonist

“Kui nägin, et mu poja näopilt on monteeritud TikTokis poolpaljaste naiste kehade külge, pidin pikali kukkuma,” meenutab Karli ema Liisa. Seni arvas ta, et kontrollib poja netikasutust... See oli vaid jäämäe tipp.

Milliseid e-aineid sisaldavad maiused peaks päkapikk jätma sussi panemata?

"Ma ei pea vajalikuks lastele maiustuste keelamist, eriti jõuluajal, kuid sooviksin teha teadlikke ja paremaid valikuid ning suunata ka päkapikke neid tegema. Minu jaoks on tootesildid nagu Hiina mõistatus, ei oska neist midagi välja lugeda. Kas oleks võimalik kuidagi puust ja punaseks teha?" kirjutab meile lugeja. Muidugi on! Teeme! Toitumisnõustaja Teele Teder aitab.

Kõige õigem aeg lisatoiduks on...?

“Mu beebi oli juba kaheksakuune rinnalaps, võttis kaalus kenasti juurde ja oli muidu vahva sell, aga lisatoit: ei, ei ja veel kord ei,” meenutab Britt, kuidas tütar tahkest toidust kategooriliselt keeldus. Teine ema aga räägib, miks alustas ta lisatoidu andmist juba 5. kuul ja miks see tema lapse heaolu päästis.

Jõulupühad vanaema-vanaisata

“Sel aastal me isegi ei mõtle enam selle peale, et jõulude ajal ämmale-äiale külla sõita. Muidugi soovin, et mu poeg mäletaks pühasid vanaema ja vanaisaga, kuid pigem olgu jõulud nendeta kui täis solvanguid ja hinnanguid. Kaitsen niiviisi oma väikest poega ja peret negatiivse energia eest,” nendib Kristel. Mida teha, kui pühade ajal ei mahu ämma-äiaga ühe laua taha? Nõu annab ka pereterapeut.

Väikese krutskiga Eero Birk

Vanemuise näitlejad Linda Kolde ja Veiko Porkanen valmistusid hüpnosünnituse koolituse abil beebi tulekuks. Paraku oli mees Riias ­filmivõtetel, kui Lindal “stardi­pauk” käis, ja sünnitusele ta ei jõudnudki. Sünnitus oli ka edasi kõike muud kui ootuspärane.

Vastused, mis sillutavad teed sallivale ja häbivabale tulevikule

Kogusime emadelt-isadelt kokku seksuaalkasvatusega seoses hingel olevad küsimused ja palusime Eesti Seksuaaltervise Liidu koolitusjuhi Kristina Birk-Vellemaa neile vastama.

Pehmed kingipakid, mis meeldivad ka lastele

Küll tahaks lapse­lastele jõuludeks midagi asjalikku, sooja ja kvaliteetset kinkida, õhkavad vanavanemad. Lapsed aga pehmeid pakke hindama ei kipu. Kehastume päkapikkudeks ja anname ideid, mis riideid ja mängu­asju kombineerida, et kink lastele rõõmu teeks.

Kas lapsele peaks ise sõpru valima?

Sõbrad mõjutavad last suurel määral, see on fakt. Kas peaks siis algusest peale ohjad haarama ja ise talle sõpru valima? Kui palju me peaksime nende sõprussuhteid reguleerima?

Kui issi on peakokk

“Viimased aastad on mu elus olnud paras rock’n’roll. Väikese vanusevahega lapsed ja ettevõtte ülesehitamine... Vahel on tunne, et jõuan koju vaid magama,” tunnistab Helgor Markov, üks Food Studio asutajaid. Käisime külas peres, kus issi on peakokk ja peab enda tugevuseks hoopis... külmkapijääkidest toidu valmistamist!

Segasumma suvila Viini külje all

“Paljud mõtlesid, et oleme oma alternatiivsuses peast põrunud. Nüüd näevad kõik, et meie lapsed on kasvanud küll teistmoodi, aga nad on väga lahedad,” tõdevad Meinhard ja Ene, kes tutvusid Viini rongijaamas ja lõid oma lastele sootuks teistsuguse elukeskkonna, kui üldsus on harjunud. Pere lugu vahendab kaasautor Hille Hanso.

Elis Seppiuse kolumn: Peorikkuja parim kingitus

Sel aastal teen vist parima jõulukingituse iseendale. Ütlen lastele, et jõuluvana pole olemas!

Laura kolumn: Uus number, uus start!

Aasta lõpus vaatad ikka möödunule tagasi ja teed kokkuvõtteid. 2020. aastale on hinnangut anda lihtne – konkurentsitult kõige nõmedam aasta läbi aegade. Siiani tekivad vastikusjudinad, kui mõtlen kodule, mis pidi olema ühtlasi kontor, lasteaed ja kool.

Illimar Pildi kolumn: Siiruviiruline jõulurahu tooja

Jõulukuu on teada-tuntud rahuaeg, mil jahimehed panevad püssid varna. Meil hakkas see rahu kodus imekombel pihta juba novembris.

Perekond Jõulud

Saage tuttavaks - nemad on ema Katrin (41), isa Tõnis (42) ning kolm rõõmsat päkapikku Adele (11), Paul (9) ja Tim (2). Perekond Jõulud, võib lausa ütelda. Nende majas alustatakse pühadetralliga varakult. Piilu ja ammuta inspiratsiooni kodukaunistuseks!

Pereköögis Hele-Mai Alamaa tiivulised jõulud

Kogusin siia meie pere jõuluroad. Pluss ohtralt juurikaid ja muid aedvilju, et anda värvi ja värskust, vitamiine ja kiudaineid. Fookuses on värvid – soojendav punane, söögiisu ergutav oranž, kärtsakas kollane ja meelipaitav purpur, segatud tervisest pakatava rohelisega. Tõsta rammusa lihatüki kõrvale.

Lõbus jõulumäng

Seekord meisterdasid Kertu (3) ja Uku (6) jõulumängu, mida on tore enne pühi lasteseltskonnas mängida. Põnnid torkavad kordamööda “aknaid” lahti ja vaatavad, mis üllatus ees ootab.