“Üks zentangle päevas”

Kirjastus Pegasus, 128 lk

On see vast üks mõnus raamat, mida detsembrikuul avastada! Pakub rõõmu ja mõjub lõõgastavalt, täpselt nii, nagu kiri kaanel lubab. Jõulukuu on ju paljudele siiski üsna närvesööv: lapsed mõtlevad, kuidas hea olla, et sussi sisse kraami jätkuks; lapsevanemad nuputavad, kuidas koolivaheaeg võimalikult rahulikult mööda saata, seda enam, tööd võib olla tavapärasest rohkem. Oeh! Ja siin tulebki appi vana hea zen. Jajah, zentangle tulebki sellest mediteerimisele viitavast sõnast – raamat õpetab mediteerivalt kritseldama, kui nii võib öelda.

Võibolla kritseldasite kooli ajal suurest igavusest vihikuservadele? Zentangle on sellest sammuke edasi ja tehtud joonistusi võib edukalt ka kodu sisustamisel kasutada. Joonistustega saavad hakkama ka need, kes arvavad, et neil erilist kunsti­annet pole, kuid kindlasti sobib raamatut uurida ka neil, kel juba oma kunstialane käekiri olemas. Mingeid erilisi vahendeid pole tarvis, ainult geelpliiatseid. Hea oleks ka väike akvarelli­komplekt. Kasutada võib markereid, värvipliiatseid, pastelle. Autor jagab õpetusi, kuid kirjeldab ka oma õppimiskogemust, nii et tegemist on mõnusa, sõbraliku raamatuga. Olgu öeldud, et see ei ole mingi värvimise raamat. Mustrid ja zen tuleb luua teil endil.

Susanne Orosz

“Meie värvi­kirju maailm”

Kirjastus Koolibri, 141 lk

Vastavalt pealkirjale on raamat ise ka värviline, nii väljast kui seest. Autor jutustab 20 lugu rahvaste tavadest ja sobib ettelugemiseks lasteaialastele või iselugemiseks algklassiõpilastele. Lood on edasi antud eluolupildikestena, kus leidub ka dialoogi. Itaallaste puhul tuleb juttu itaalia toitudest, mehhiklased peavad sünnipäeva, Indias on õdede-vendade päev, venelased vaatavad balletti, sakslased ootavad jõule. Iga loo puhul on lugejal endal ka veidi vaja nuputada, kus maal sündmused täpselt aset leiavad.

Reisimist ja lugemist armastavad lapsed saavad siin kindlasti kaasa mõelda. Miks mitte see raamat mõnele reisile ajaviiteks kaasa võtta, olgu siis kodumaisele või piiritagusele retkele.