“Tom õpib rahamängu”

Kirjastus EduRuut, 81 lk

Lastele mõeldud raha­tarkuse raamatus räägitakse, mis on kasum, mis säästmine, mis vajadused; kuidas hindu võrrelda ja kuidas mõistlikult kulutada. Juttu tuleb tuludest-kuludest, müügihinnast, pakkumisest, laenudest – kõigest, mida on hiljem elus vaja. Sekka palju pilte ja nuputamisülesandeid.

Peategelasteks on Tom ja tema vanem õde Ellu, kes on poisile rahamaailmas teejuhiks. Kui millegi üle selle raamatu juures iriseda, siis tahaks öelda, et juba pealkirjas oleks võinud olla viide mõlemast soost lapsele. Muidu juurdub jälle arusaam, et poisid peavad õppima majandama ja tüdrukud jäägu tagaplaanile. Igatahes sobib raamat nii poistele kui tüdrukutele.

Autor on majandusharidusega, kahe lapse ema. Eks see teos olegi sündinud elust enesest. Muidugi tuleb lastele eluteele kaasa anda kõike sellist, millele ei saa hinnalipikut külge riputada, kuid õpetama peaks ka majandamist, rahaga ümberkäimist­ ja rahamaailma algtõdesid. See on umbes sama mis ujumisoskus või lugema õppimine. Raamat ei ülista raha ega õpeta, et see on elus peamine – pigem rõhutab, et oluline on teha tarku otsuseid. Praktiline ja õhuline raamat, kus ei leidu tihket teooriat. Pigem meenutab jutukestega pikitud koomiksit-ristsõna.

Carl-Johan Forssen Ehrlin

“TrakTor, kes tahab magama jääda”

Kirjastus Varrak, 32 lk

Väikelapse vanemad on tihti tõsiselt mures, kuidas ometi laps magama saada. Küll tal tekib just enne und sada häda: äkki tabab metsik nälg, vaja on pissile, siis veel kord, siis ei lase janu magada, voodi all on imelikud varjud, tekk ei meeldi või padi ei sobi. See õhuke raamat on koostatud sõbralikult ja lihtsalt. Unejuttu saab lapsele ette lugeda. Lisaks on siin autori nõuanded, vastused lugejakirjadele (mis saabusid pärast tema eelmist uneraama­tut “Jänes, kes tahab magama jääda”) ja mõned nipid, kuidas juba enne uneaega­ hakata põnni tasapisi selleks ette valmistama.

Eelmise raamatu puhul nurises keegi lugejaist, et see on igav. Kuid autor leiab, et uneraamat ei tohikski olla liiga põnev, sest muidu hoiab loetu last veel kaua virgena. Ehk olete ka omal nahal tundnud, kui raske on käest panna põnevat romaani, kuid mõne igava teksti lugemine uinutab ülihästi.