Viimasel ajal räägitakse palju sellest, kui halb on sool lapse tervisele. Meie kaheaastane sööb teiste pereliikmetega sama laua taga. Kummalisel kombel meeldib talle väga heeringas, kuid kas ma üldse tohin talle seda anda? Kuidas jälgida, et liigne soola söömine lapse neere ära ei rikuks?

Kaheaastane peakski sööma perega samas lauas. Usun, et kui kogu pere sööks väikelapsele sobilikult, oleks täiskasvanute toidulaual rohkem juurvilju. Soola tarvitamist võiksid oma tervise huvides piirata ka täiskasvanud, eriti vanavanemad, see aitab vältida südame-veresoonkonna haigusi.

Kui esimesel eluaastal pole lapse jaoks ööpäevast soolanormi olemas, siis väikelapsele alates teisest eluaastast soovitatakse mitte rohkem kui pool teelusikatäit soola ööpäevas. Sellise koguse saab väikelaps kätte juba valmistoitu süües, näiteks leidub soola leivas. Kui peretoite valmistades hoiduda liigse soola lisamisest, ei oska laps seda hiljem tahta.

Toidusoovituste järgi tasuks süüa kaks portsjonit kala nädalas, ka heeringas sobib. Heeringas sisaldab rohkelt polüküllastumata rasvhappeid, 100 grammis heeringas on neid vaid veidi vähem kui lõhes. Kui teie laps sööb heeringat aeg-ajalt, ei saa ta soola üleliia.