Enamasti on köha viiruslikku päritolu haigus, millest on eriti ohustatud väikelapsed. Kuna hingamisteede haigusi põhjustavaid viirusi on paarsada, ei pruugi ühe haigestumise järel tekkida kaitset uue haigestumise eest. Mida rohkemate eri haigustekitajatega on laps kokkupuutes, seda tõenäosem on edaspidi mitte nii tihti haigeks jääda. Immuunsüsteemis tekkivad antikehad tunnevad juba tuttava viiruse ära ning tõsist haigestumist ei järgne.

Kui haigustekitaja tungib organismi hingamisteede kaudu, enamasti nina ja suu kaudu, tekib seal limas­kestade turse ja põletik. Kui ninahingamine on takistatud, hoiab laps suud lahti ja hingab läbi suu, mis kuivatab kurku. Seetõttu on köha kuiv ja ärritav.

Köha vastu on kõige paremaks abivahendiks ­inhalatsioonid. Niiske õhk jõuab hingamisteedesse, seal asuv lima muutub vedelamaks ja lapsel on kergem seda välja köhida. Lisaks aitab niiske õhk kurku niisutada ning ärritus taandub.

Kui teil on kodus väikelaps, kellel tekib kergesti köha, soovitan hankida inhalaator. Sellega auru tegemine aitab lapsel kergemini paraneda ning ühtlasi väldib võimalikke põletusi käepäraste vahendite kasutamisel.