Egle: Mul oli hästi aktiivne ja rõõ­mus­ rasedus, olin juba kogemustega rase. Kõik see, mille pärast esimese lapse ajal muretsesin, jäi ära. Olin füüsiliselt rohkem vormis. Hästi palju oleneb ka vaimsest valmisolekust ja sisemisest rahust: kui ise ette muretsed, on pärast ka füüsiliselt raskem.

Kuidas sünnitus läks?

Egle: Nagu sünnituse puhul ikka – midagi ette planeerida ei saa. Läheb nii, nagu läheb. Üllatas, et nii sünnitus kui ka taastumine olid mõlema lapse puhul väga erinevad. Teise lapsega läks kõik kuidagi loomulikumalt ja kergemalt. Ka toitmine ja elurütm, mille puhul alguses ikka kahtlesin, et teine laps ja kuidas hakkab olema. Aga läks palju paremini, kui olin mõelnud. Teise lapse sünd pole nii suur elumuutus kui esimesega. Kõige suurem muutus on hoopis vanemal lapsel – nüüd peab kellegagi tähelepanu jagama.

Kuidas suur õde Henri vastu võttis?

Egle: Väga ootas. Ütles kohe, et saab venna, ja saigi. On väga kiindunud. Eks algus oli talle harjumatu, aga me jagame teadlikult oma energiat ja aega mõlema lapse vahel. On loomulik, et beebi vajab palju ema tähelepanu, sellevõrra on siis Heikil suurem roll tütrega.

Heiki: Eks alguses suurem laps nägi, et ta ei saa enam nii palju tähele­panu, ja andis märku, et vajab rohkem tegelemist. Arusaadav, ta ei ole järsku enam ainus. Üldiselt on meil hästi läinud – ta on suur tüdruk juba ja saab aru, et beebi ei saa ise käia ja roomata, sellepärast vajab rohkem tähelepanu. Mina tegelen rohkem tütrega, et ta ei tunneks ennast kõrvalejäetuna.

Kas Renata aitab ka beebi kantseldamisel?

Egle: Absoluutselt! Venna kaalub küll juba kümme kilo, aga pole midagi – Renata on ka tubli sporditüdruk, tahab vennat nii väga süles hoida ja teeb pai. Kui beebi ärkab – ja ma isegi magaks natuke edasi –, siis teisest toast tuleb tütar juba uudistama. Kui ta näeb, et on väike võimalus, et venna uni saab otsa, hakkab teda kohe valjusti äratama. Tunneb oma venna üle siirast rõõmu.

Kuidas elu alguses välja nägi?

Heiki: Laps sündis kuu aega enne MMi – esimese hooga võis tunduda, et justkui pole väga hea aeg. Aga võtsin kohe hoiaku, et see ei saa võistlusi takistada. Egle oli väga mõistev, ma sain kodus oma öötunnid ilusti ära magada. Varsti pärast lapse sündi läksin laagrisse, siis käis mu ema aitamas. Saime väga hästi hakkama ning Henri on tubli – magab väga hästi.

Egle: Kuna Heiki valmistus MMiks, pidi ta magada saama. Seega olin võtnud endale plaani, et vajadusel hakkan magama samal ajal kui beebigi. Tuli aga välja, et mu laps on imemagaja! On algusest peale öösiti maganud, ärkab ainult söömise ajaks. Teeb väga head koostööd, teadis vist, et sünnib sportlaste perre. Muidugi, igasugused kellaaja peale minekud tekitasid mulle stressi ja otsustasin neid alguses mitte ette võtta. Nii kaua, kui lähtun beebi graafikust, on rahu maa peal.