Kahe lapse ema Nele Otto (31) on kodus seitsmekuuse Aadeni ja kaheaastase Elen Leiga. Enne laste sündi töötas Nele vaba­kutselise keeletoimetaja ja tõlkijana ning jätkab selle tööga väiksemas mahus ka laste kõrvalt. Otsus Elen Lei lasteaeda panek tütre kolmeseks saamiseni edasi lükata sündis ema sõnul äärmiselt kergelt. “Nagu olen kuulnud lasteaia­kasvatajatelt ja ka arstidelt, siis öeldakse, et kui vähegi võimalik, ärge alla kolmeaastast mudilast lasteaeda pange. Lapsed jõuavad veel küllalt lasteaias ja koolis käia. Praegu aga naudin nendega koos kvaliteet­aega ja võtan sellest viimast,” ütleb Nele.

Mõlema põnniga kodusolemise kasuks räägib ka see, et siis ei hakka vanem laps lasteaiast haigusi koju tooma. “Haigusi liigub palju ning kui laps aiast viirusi koju tooks, jääksime ka meie paratamatult aeg-ajalt haigeks.”

Nele ei arva, et laps jääks kodus olles millestki ilma. Elen Lei käib mitmes huviringis ja suhtleb ka oma eakaaslastega. “Viin tütart regulaarselt tantsima ning vahel ka laulu- ja mudilastundi. Koos Aadeniga käime ujumas ja võimlemas,” kirjeldab Nele. Tihti külastatakse ka sõpru-tuttavaid, kellel on samaealised lapsed.

Kummagi lapsega pole olnud ei gaasivalu ega magamis­probleeme. Lapsed on rõõmsad ja heatujulised, nii et emal on nendega hea ja tore olla. “Kindlasti muudab kodusolemise nauditavaks seegi, et nad on nii toredad väiksed inimesed,” kiidab Nele. Kahe lapsega sujub kõik isegi paremini kui varem ühe lapsega. “Kui Elen Lei sündis, siis tundus, et mul ei ole tema kõrvalt aega mitte midagi teha – ei kokata ega koristada. Praegu aga saavad kõik vajalikud kodused toimetused nagu möödaminnes tehtud. Ilmselt olen kahe lapsega õppinud lihtsalt mitut asja korraga tegema.”

Palju aitab kaasa ka ema suhtumine – tuleb lihtsalt kulgeda ja mitte üle mõelda. “Ma lepin sellega, et võin küll teha plaane ja oletusi, kuidas asjad lähevad, aga tihti on päevagraafik lõpuks hoopis teistsugune. Võtan elu suhteliselt vabalt ja väga harva tunnen, et jube raske on,” räägib Nele.

Füüsiliselt ei ole kahe lapsega kodune elu tema arvates kindlasti meelakkumine, kuid positiivne emotsioon koos veedetud ajast kaalub väsimuse kuhjaga üles. “Millal veel kui mitte praegu nendega maksimaalselt aega veeta?” küsib Nele. “Kui kunagi oma elule tagasi vaatan, siis praegune aeg on kindlasti üks kõige ilusamaid ja paremaid, mida ma täiel rinnal nautinud olen.”

Emadus on tema sõnul selline töö, et ükskõik, kas laps on kodus või lasteaias, raskusi tuleb aeg-ajalt ikka ette. “Emadus võtab palju, aga annab kuhjaga tagasi!”

Kodus hakkas igav

Teistele emadele, kes kahtlevad, kas panna vanem laps lasteaeda või ei, soovitab Nele lähtuda oma emotsioonidest, sisetundest ja laste loomusest. “Kui ema tunneb, et tema jaoks on kõike seda liiga palju, siis miks mitte oma võsuke lasteaeda viia – siin ei ole õiget ega valet otsust. Igaüks vaadaku enda elu järgi, kuidas oleks kõige parem,” soovitab ta.