Vali, kas üks või teine. Hea ööuni on hädavajalik selleks, et puhkaksid end välja ja et sul oleks üldse jaksu tegutsemiseks. Päeval töö, öösel uni! Ära tee toimetusi uneaja arvelt, see viib läbipõlemiseni.

2. Superema teeb vajalikest töödest nimekirja ja peab sellest kinni

Kui tunned, et vajalike toimetuste koorem on nii suur, et sa nagunii ei jõua midagi tehtud, siis tee oma tegemist ootavatest asjadest kõigepealt nimekiri. Seejärel kalkuleeri, kui palju sul iga tegevuse jaoks aega kuluda võiks. Näiteks: mul on tund aega koristamiseks, tund aega oma tööasjadega tegelemiseks ja pool tundi puhkust, seejärel tuleb lapsed tuua-viia, pool tundi läheb poeskäigule ja tunnike õhtusöögi valmistamiseks. Endale seatud ajalimiit sunnib sind takka ja hoiab tähelepanu tegemist vajaval.

3. Superema ei lükka asju edasi

Kui lükkad mingi olulise asja edasi kasvõi paari minuti võrra, on tõenäosus väga suur, et asi jääbki tegemata või nihkub nii kaugele tulevikku, et sul läheb pärast selle tegemiseks väga palju kauem aega ja energiat. Tead ju küll: avad meili, loed läbi, mõtled, et vastad hiljem ja unustad…. Superema teeb kõik kohe ära. Mida kiiremini sa tekkivad küsimused-probleemid ära lahendad, seda kiiremini saavad need sul jalust ära ja sa ei pea hiljem enam nende juurde tagasi pöörduma.

4. Superema võtab aega iseendale

Rõõmsal emal on rõõmsad lapsed. Seda teab superema väg hästi ning ta võtab endale aega, et tegeleda asjadega, mis talle rõõmu valmistavad ja energiat annavad. Olgu see sõpradega koos olemine, raamatu lugemine, jooksmine või lihtsalt voodis vedelemine — ema teab, et mõnikord on vaja ennast laadida ja neid asju lubada.

5. Superema hoiab oma kodu alati korras

See on palju lihtsam, kui sa arvad — superema ei lasegi segadusel tekkida! Kõik, mis maha kukub, korjatakse kohe üles, nõud pestakse kohe ära, riided pannakse kappi, hommikused õueminekurõivad valitakse juba õhtul välja, kingad on alati ukse juures rivis jne. Samuti hoolitseb superema ise selle eest, et tal poleks võimalik laiselda — mobiiltelefoni paneb ta laadima teise tuppa, et poleks võimalik vahepeal ennast Facebooki unustada.

6. Superema on imeline rööprähkleja

Mitme asjaga korraga tegelemine on kõige tähtsam oskus, mis superemadel on. Uudiseid saab kuulata mobiiltelefoniraadiost näiteks poesabas seistes. Lapsi saab kodutööde juures aidata õhtusööki valmistades. Lemmikseebikat saab vaadata trenažööri sõtkudes. Sõbrannaga telefonis lobisedes saab kõikidelt riiulitelt tolmu ära tõmmata.

7. Superema teab, et energiat tuleb kulutada ainult nendele asjadele, mis tõesti tähtsad on

Ei lapsel ega õpetajatel pole olulist vahet, kas lasteaia karnevalikostüüm tuleb poest, sõbra käest või oled sa selle kallal nädal aega vaeva näinud. Kostüüm on kostüüm ja tähtis on see, et lapsel oleks see olemas. Ta ei viitsi igal nädalal aknaid pesta ega sokke triikida, sest teab, et ta lapsed ega mees ei märkagi vahet nagunii. Palju olulisem on selliste pisiasjade asemel keskenduda suurtele ja olulistele — lastega mängimine, neile lugemine, laulmine ja söögi tegemine on märksa tähtsamad tegevused kui mingi väikese tolmurulli pärast stressamine.

8. Superema kodu on puhas veel ühel lihtsal põhjusel

Superema teab nimelt seda, et segadus tekitab segadust aina juurde ning räpases ja segamini kodus ei olegi võimalik efektiivselt töötada. Kui sul on asjad kindlate kohtade peal, leiad sa need alati üles ega raiska aega otsimisele.

9. Superema oskab öelda EI

Soovidele ja palvetele, mis ema päevakava segamini löövad, ütleb ta lihtsalt naeratades EI. Pole vaja tegeleda asjadega, mis ei meeldi, mis võtavad palju aega ja mis endale või om perele mingit kasu ei too. Loobu mõttetutest kohustustest ning näed, kui palju aega sul juurde tekib.

10. Superema on leppinud sellega, et ta ei suuda ega jõua kõike

Superema on leppinud lihtsa tõega — iga tema liigutus ja tegu tulevad millegi arvelt. Ta teab, et ka tema ei suuda väga efektiivselt ja edukalt hoida maja korras, teha täiskohaga tööd ja kasvatada lapsi. Ta panustab oma energia asjadele, mis on antud hetkel olulised. Nad ei vaeva end süütundega tegemata asjade pärast, vaid keskenduvad neile, millega nad hakkama saavad. Positiivne ellusuhtumine on üks superema põhitunnuseid!

Allikas: Parenting.com