2. Võta vahel kodus lasteaed jutuks, kiida, kui tore seal on.

3. Kui sul on endal keeruline toime tulla sellega, et pisike hakkab sinust pikad päevad eemal viibima, siis tegele esmalt enda probleemidega. Laps ei suuda sõime hästi suhtuda, kui sina aina ohkad ja pisaraid pühid. Või siis seleta talle, et sul tuli pisar silma rõõmust: oled tema üle uhke, et ta juba nii suur ja tubli laps on ja lasteaeda läheb. Ja et sul on hea meel, et ta leiab uusi sõpru ja saab mängida rohkem.

4. Sageli läheb isadel lapse lasteaeda harjutamine libedamalt. Kaaluge ka oma peres, kellega võiks lapsel olla kõige kergem see läbi teha.

5. Kinnita lapsele, et ta saab kindlasti hakkama ja võib iga murega kasvataja juurde minna.

6. Käige esimesel päeval lapsega koos lasteaia, kasvatajate ja ruumidega tutvumas ning tulge koos koju.

7. Edasistel proovipäevadel aga ära lapsega lasteaeda mängima jää – tal kujuneb muidu arvamus, et see on koht, kus käiakse emaga mängimas. Selgita, et see on paik, kus lapsed on vanemateta.

8. Esimesel proovipäeval last lasteaeda jättes mine ära kuni pooleks tunniks (õueajal) ja teisel tunniks-pooleteiseks. Kolmandal päeval jäta laps lõunauneni üksi mängima ja tule talle järgi pärast sööki. Vajadusel, võimalusel ja soovi korral tehke veel paar päeva, kui laps on lasteaias lõunauneni ja siis jätkake täispäevadega. Esimestel täispäevadel mine lapsele võimalusel järgi kohe pärast lõunaund.

9. Tehke võimalusel nädalas üks lühike päev või puhkepäev.

10. Rääkige positiivsel toonil juba eelmisel õhtul kodus lasteaeda minekust ja pärast sealt tulekut arutage, mis oli sel päeval kõige toredam ja kas midagi tegi ka muret.

Loe Pere ja Kodu värskest numbrist pikemalt lastevanemate ja lasteaiaõpetajate kogemustest, kuidas lapsele ja tervele perele sõime harjutamine valutuks teha.