"Eile saime teate kodanikult, kes märkas sõiduteel ATV-ga üksi liikuvat last. Väikemees oli jõudnud iseseisvalt läbida mitmekilomeetrise vahemaa enne, kui murelik kodanik teda märkas ja politseid teavitas. Laps ei osanud öelda ei enda ega oma vanemate nimesid, samuti ka seda, kus ta elab. Toimetasime lapse turvakodusse, kust mures vanemad ta pärast kätte said," kirjutatakse õnneliku lõpuga loo kokkuvõtteks.

Politsei kutsub üles märkama ja teavitama omapäi seiklevatest lastest: "Väikesed lapsed ei liigu üldiselt iseseisvalt, veel enam mootorsõidukiga. Kui märkate tänaval või tee ääres järelevalveta jäänud väikest last, siis ärge kartke temalt küsida, et ega ta eksinud ole või kus ta vanemad on. Eksinud lapse korral teavitage kindlasti politseid."

Perele ja Kodule sel teemal kommenteerinud Lääne-Harju piirkonnagrupi noorsoopolitseinik Brita Saare sõnul ei ole sedalaadi juhtum väga tavatu: suvel tuleb ikka tuleb ette juhtumeid, kus lapsed on omapead seiklema läinud. "Näiteks esineb ka olukordi, kus vanemad saadavad lapse omapead vanavanemate juurde, kuid teel tõmbavad kergesti nende tähelepanu kõikvõimalikud looduses või tänavatel olevad asjad. Ning siis võib üsna lihtsasti juhtuda, et laps kaotab suunataju ja eksib ära. Väikestele lastele on iseloomulik avastamissoov, kuid paraku ei oska nad veel hinnata ohte, mis üksinda liikudes võivad osaks saada."

Saar soovitab, et enne lapse üksinda teele saatmist peaksid vanemad kindlasti kriitiliselt mõtlema, kas nende võsuke on ikka piisavalt küps, et iseseisvalt liigeldes jala, jalgratta või mõne muu sõiduvahendiga ohutult sihtkohta jõuda.

Noorsoopolitseinik sõnab, et käesolev suvi ei erine varasematest aastatest, kuid on tavapärane, et suvel esineb selliseid kaduma minekuid rohkem kui talvel, mil reeglina eelistatakse toas soojas olemist.

Saar lisab: "Märgates lapse kadumist tuleks kindlasti esimesel võimalusel teavitada politseid. Siis on meil võimalus koheselt kiirelt reageerida ja anda endast maksimum, et laps leida. Näiteks saame otsingutele kaasata ka politseikoera, kes lõhna järgi lapse liikumissuuna ja asukoha aitab tuvastada. Mida kiiremini lapse kadumist märgatakse, seda lähemal ta tõenäoliselt on."

Politsei paneb ka lapsevanematele kindlasti südamele, et väikestel lastel tuleb pidevalt silma peal hoida. Eriti, kui on teada, et laps on uudishimulik ja võib omapead uitama minna. Hea lahendus on väiksematele lastele panna ümber käepael, kuhu on kirjutatud vanemate kontaktid. Tänapäeval on võimalik lastele osta ka juba GPS-iga varustatud käekellasid. Kuid eelkõige tuleks ikkagi ise lapsel silm peal hoida ning selgitada, et vaateväljast lahkudes tuleb vanemaid oma plaanidest ja asukohast teavitada.

Jaga
Kommentaarid