Väikelapse esimeste lasteaiarihmikutena tasub eelistada kinnise ninaga mudeleid.

Pisemate laste sandaalidel võiks olla ka tugev kannakapp, mis toetab esialgu veel ebakindlat jalga.

Tähelepanu tuleb pöörata ka tallale ja selle elastsusele. Tald ei tohi olla liiga libe, samas ka mitte liialt haakuv – mõlemad suurendavad kukkumi­s­ohtu. Tallad peaksid piisavalt amortiseerima kõndimisel tekkivat põrutust, et kaitsta liigeseid ja vähendada lihaskoormust.

Jalatsi kuju peab jalale sobima. Liiga kitsad jalanõud ei ole head – arenev jalg vajab vaba liikumist, mistõttu peaks eelistama laia liistuga jalatsit. Samas ei tohi need olla ka liiga suured.

Jalanõus peaks olema piisavalt ruumi, et lapsel oleks võimalik varbaid liigutada. Jalatsi pikkuses sobiv kasvuruum umbes täiskasvanud inimese pöidla laiune ehk 12–16 mm, siis ei puutu varvas vastu jalatsi nina ning jalal on küllalt ruumi. 

Osal jalatsitel on väljavõetav sisetald, millele on märgitud õige suurus. Kui jalg sinna peale panna, ongi lapsele paras suurus teada.

Kasutatud jalanõusid spetsialist lastele ei soovita. Kaht ühesugust jalapaari ei ole olemas – igal inimesel on oma kindel jalajälg. Juhul, kui siiski kasutatud jalanõud soetada, peab jälgima, et need poleks ebaühtlaselt kulunud. Näiteks tallavõlviga jalatsitel võib olla võlv ära vajunud ega täida enam oma ees­märki. 

Vahetusjalanõudeks sobivad kõige paremini lahtised kerged sandaalid, mis lasevad jalal hingata ja toetavad seda.