Nii ei kõla hirmsana tunduvad (ja tegelikult maailma kõige ilusamad) kolm sõna mitte millegi liiga erilisena, vaid näitavad, et sa märkad ja hindad inimest millegi konkreetse põhjal. Olgu see siis toa koristamine, kaissu pugemine või pealtnäha tühjalt kohalt kallistus. Sama moodi toimib ka "Olen väga tänulik, kui sa..."

2. “Mul on hea meel, et ma sinuga abiellusin/sa oled mu laps"

Seda öeldes väljendad sa pereliikmele (soovitatavalt ka laste kuuldes), et oled õnnelik, et just need inimesed sel hetkel su elus on, jättes selja taha mis tahes tülid minevikust ja mure tuleviku pärast, hinnates hetke. See kinnitab ka, et sa teeksid iga kell sama valiku, kui sul uus võimalus oleks.

3. “Ma hindan su seltskonda.”

Seda sobib öelda igaühele, aga eriti lastele. Suur osa su päevast möödub ilmselt tööd tehes, kokates, koristades ja see on väsitav. See aga paneb neid tundma, et neid märgatakse ning et sa ei sooviks kõigest hoolimata mujal kellegi teisega parema meelega olla, kui just siin, praegu ja nendega.

4. “Oota hetk, palun. Pean teda aitama..."

Kui lapsevanem peatab mistahes tegevuse, et kojusaabuvale kaasale appi tõtata ja talle musi teha ning sellel suusõnaliselt ka tähelepanu juhtida, märkab lapse paremini, et see pole lihtsalt asi, mida meie kodus tehakse, vaid väga oluline asi, toetamaks ja hindamaks oma lähedasi.

5. “Ma ei ole nõus, aga proovime!”

See näitab, et sa oled valmis armastatud inimese nimel olema vastutulelik, peegeldades, et inimsuhetes võib vaielda ja lahendused leida - armastus ei kao. See kinnitab, et mistahes olukordades on võimalik lahendusi leida ja kui ka ebaõnnestutakse proovides, ei ole tarvis muretseda, et keegi sind pärast ei armasta ning on valmis kompromissile minema.

6. “Ma armastan sind erilisel /lapse nimi/ moel"

On võimatu vastata mõistlikult lapse "Keda sa meist enam armastad?" küsimusele. "Ma armastan teid ühepalju" ei aita sageli - keegi ei taha, et teda võrdselt armastatakse - see pole rahuldav. Nii et mine sellega sügavamale ja kasuta selgituses põhjuseid: "Ma armastan sind omal /nimi/ moel, sest sa..." ning too välja, milliseid omadusi sa hindad: olgu selleks naer, viis kuidas ta räägib nalju või mis tahes muu. Igaühes on midagi eriliselt armastusväärset, mida välja tuua. Võid ka proovida nii: "Oma vanusegrupis oled just sina mu kõige lemmikum!"

7. “Sa pead mind aitama /nimi/ sünnipäevaga.”

Koos salaplaani pidamine tekitab erilise tunde, mis aga veel tähtsam: see paneb mõtlema asjadele, mida see inimene armastab. Last kaasates uuri, milliseid sõnu võiksite te kaardil kasutada? mis sünnipäevalapsele meeldiks? mis teda peol rõõmustaks? Need mõtted õpetavad last teise inimese eelistustega arvestama, nende õnne hindama, mitte ainult mina-seisukohast asju nägema.

8. “Ikka juhtub.”

See on varjatud toetusavaldus, kinnitamaks, et asjad ei kulge alati plaanitult. Su kallim võib hilineda või midagi unustada, ent "ikka juhtub" kinnitab, et kõigil juhtub, me kõik oleme inimesed ja me kõik ka eksime vahel. Niimoodi reageerides ei teki hirmu eksimise ees, vaid julgus proovida (muidugi mitte ohtlikke asju), nii et laps ka näeb ja julgeb tunnistada oma eksimusi tulevikus, teades, et oled reageerides õiglane.

9. “Ma keerasin käki kokku.”

See on jätk "Ikka juhtub!" versioonile. Vahet pole, kas unustasid poest midagi olulist tuua, prügi viia või arve maksta õigel ajal, vabandus ei kisenda küll positiivseid tundeid, ent näitab, et võtad tehtu omaks, kui seda tunnistad, mitte vabandusi ega süüdlasi teiste seast otsima ei hakka. Siiras vabandus pole miski, mida peab kartma.

Allikas: Fatherly.com

Jaga
Kommentaarid