Olin selle kõik vahepeal täiesti ära unustanud kui nüüd, peaaegu kuu aega hiljem äkki mõtlesin, et miks mitte?

Plaanisime parajasti Pärnusse vanaemale külla sõita ja tundus tore, kui keegi nendega natuke juttu ajaks ja mängiks, kuni ma paariks päevaks kolme inimese asjad kokku pakin ning see säästaks kõigi närve.

Leppisime aja kokku ja tund pärast hommikusööki saime Zoom’is kokku Liisiga. Mirt ja Rahe on väga julged, võõrastega tavaliselt väga kiiresti jutu peale saavad tüdrukud – selles osas ma ei muretsenud. Küll aga tegi mulle muret see, et nad on viisakalt öeldes kaunikesti elavad, natuke vähem viisakalt öeldes „jätavad sageli mulje, et on vabakasvatusega kodust“ (kuigi ma vannun, käsi südamel, et nii see kindlasti ei ole). Olin isegi väga üllatunud, kuidas muidu üsna pöörased lapsukesed iga kord, kui kaamera juurest eemalduma pidid, et mõnda mänguasja või kriiti tuua, ütlesid Liisile hoopis viisakalt: „Vabandust. Ma pean korraks ära käima.“

E-lapsehoidmise üks tingimus on see, et täiskasvanu peab olema kuuldekaugusel. Sain rahulikult kahe toa vahel asju kokku koguda ja kõrvaltoas kohvrit pakkida. Mõnel korral käisin tõesti ka allkorrusel, kuhu sõna-sõnalt midagi kuulda polnud, aga tundus, et Liisil on kõik kontrolli all – joonistati, lauldi, mängiti, räägiti niisama juttu. Kusagil 45. minutil (44 minutit hiljem, kui ma kartsin) loobus Rahe ära ja ütles, et nüüd aitab küll. Et mina olin oma asjadega just ühele poole saanud, tegelesin temaga ise edasi, samal ajal, kui Mirt Liisiga loomakujusid (nägi välja nagu jooga) tegi.

Arvestades seda, et naasen lähiajal üle viie aasta jälle päevatööle, millest suurem osa tuleb veeta kodukontoris, koroonaviirus pole aga kuhugi kadunud ja lasteaiast nohu-köha ilmselt ka üles korjata saab, kohtume Liisiga (või mõne teise e-lapsehoidjaga) kindlasti veel.

E-lapsehoidja sündis vajadusest kriisiajal

"E-lapsehoidja mõte tekkis karantiiniaja alguses, kui ma olin üks paljudest, kes üritas kahe väikse lapse kõrvalt kodus tööd teha," räägib teenuse loonud Liis Siiroja. "Proovisime koos mehega kõikvõimalikke lahendusi, kuidas pisikeses korteris enam-vähem esinduslikult ja nutukoorita videokoosolekuid pidada. Minu lasteaiaõpetajast ema oli vaid mõne kilomeetri kaugusel ning tal oli toona palju vaba aega, aga karantiini tõttu ei saanud ta appi sõita. Parim lahendus, et meie mehega saaksime kodus tunnike keskenduda, oli veebi-vanaema: minu ema, kes mängis, tantsis, luges raamatuid ja meisterdas läbi arvuti meie 3-aastasega. Teadsin, et peagi naaseb mu ema tööle ja unistasin, et saaksime tulevikus koos lastega igal ajal ja ükskõik kus teha vahelduseks videokõne mõnele hoidjale, kes oskab ka läbi ekraani laste tähelepanu köita ja on neile pühendunud," sõnab Liis, et tema ema oli me esimene e-lapsehoidja ja tema mees esimene püsiklient.

Liis selgitab, et praeguseks on hoidjaid kokku kuus ning veel kümme on ootejärjekorras, et alustada. "Oleme teinud praeguseks umbes 40 e-hoidu lastega vanuses 2-8 aastat. Harilikult kestavad videokõned ühe tunni, ent lapsed räägiks meelsasti ka kauem. Vanemad on väga rõõmsad ja üllatunud, et nii tagasihoidlikud kui ka energilised lapsed suhtlevad ja mängivad rõõmuga ning pikalt meie e-lapsehoidjatega. Lapsevanemad toimetavad samal ajal oma tegevustega ning on kuuldekaugusel," selgitab Liis, et kodust lahkuda vanemad ei saa, ent rahus omi asju ajada küll.

"Lastele on videokõne eriline aeg neile pühendunud täiskasvanuga, mis ei ole võrreldav multikate ega muu ühepoolse ekraaniajaga. Ühetunnine e-hoiu proovikõne maksab hetkel 8 eurot ning järgnevad kõned 10 eurot 1 lapse puhul ning 12 eurot mitme lapse korral. Plaanime jooksvalt pakkuda ka kampaaniahindu. Arendame e-hoiu teenust NULA ühiskondlike algatuste arenguprogrammis vastavalt vanemate ja e-lapsehoidjate tagasisidele ja vajadustele," räägib Liis.

Sooduskoodiga PEREJAKODU maksab esimene e-hoid sulle 5 eurot. Kood kehtib 2020. aasta augusti lõpuni. E-lapsehoidjat saab broneerida igaks päevaks vahemikus kell 8-21, ka nädalavahetustel ja riigipühadel.

Vaata lähemalt ja broneeri soovi korral: www.e-lapsehoidja.ee

Jaga
Kommentaarid