Pole oluline, kas päkapikud tulevad esimest või mitmendat korda, alati on võimalus vanu traditsioone murda ja juurutada uusi. Mida kodus ära teha, et päkapikkudest kasu lõigata ja mitte kahju teha?

Ära loo lapsele mustrit tühi suss=halb laps

Mõelge kas või järgmiselt – keskmiselt käib lapsel päkapikk viis aastat, mõnel isegi kauem. Kas Te saate olla kindlad, et Te ise näiteks selle perioodi jooksul kordagi lapsele midagi sussi sisse ei unusta panna? See võib vabalt juhtuda ja siis leiab laps hommikul eest tühja sussi ning peab tegelikult üle elama palju halbu emotsioone, kuigi pole ise midagi valesti teinud.

Seadke sisse igapäevane kahepoolne kirjavahetus päkapikkudega

– See tekitab lapses erilise emotsiooni seoses päkapikkude käimisega – see on lapse jaoks uudne tegevus, mida ei tehta aastaringselt.
– See annab vanemale ja lapsele igaõhtuse kvaliteetaja veetmise võimaluse, valmistades ette kirja, mida õhtul sussi sisse panna.
– Väiksemad lapsed saavad vanematele rääkida oma emotsioonidest ja tunnetest seoses päkapikkudega ning vanemad aitavad neil üles märkida kõik selle, mida nad päkapikele edasi öelda soovivad.
– Suuremate lastega on see ideaalne võimalus tekitada huvi tähtede, lugemise ja kirjutamise vastu. Eriti soovituslik on see neile, kellel see muidu madal on – lapsel on ikka soov teada saada, mis päkapikk kirjutab ja nii need esimesed sõnad kokku veeritaksegi.

Pidage kingituste nimekirja

Teame ju kõik, et jõuluajal tuleb laps iga päev lasteaiast uue kingisooviga koju ning vanematel on üsna keeruline filtreerida, mida siis tegelikult tahetakse. Leppige lapsega kokku, et kingitusi edastate päkapikule ainult ühe korra (võite ka täpselt kokku leppida millal) ning niikaua kirjutate soovid kingituste nimekirja ning pärast valib laps sealt sobiva asja/asjad (vastavalt sellele mitu kingitust lapsevanem teha soovib) välja.

Iga kord kui uue soovi kingituste nimekirja lisate võiks proovida ka midagi maha tõmmata, tihti ütleb laps juba ise, et seda ta tegelikult ei taha või pole vaja, kui see aga nii ei ole, tuleks uurida, miks tal konkreetset asja vaja on ning aidata lapsel jõuda selleni, mis teda tegelikult ka kõige rohkem rõõmustab – nii on ka jõuluõhtu koos selle kingitusega palju toredam ja lapsel tekib oskus eristada olulisemaid ja vähem olulisemaid asju. Kui pea on tühi ja soovid ammutada uusi ideid, leiad siit üle 66 kingiidee 0-6 aastastele lastele.

Nüüd see kõige magusam punkt. Kuidas siis motiveerida lapsi paremini käituma?

Kas see just kõige õigem viis on, seda peab iga lapsevanem ise otsustama, kuid selle sama kirja teel seda teha ka saab. Kui näiteks õhtul oli suur trall hammaste pesemise ümber, siis hommikul võiks päkapikk kirjutada: “Mul on väga hea meel selle üle, et sa nii korralikult oma hambaid pesed. Meil, päkapikel, on pikad tööpäevad, kuid me ei unusta kunagi hambaid pesta ja teeme seda iga päev.” Loomulikult paneb ka selline kiri lapsele teatud pinge peale ja ta tunnetab, et temalt oodatakse, et ta korralikult hambaid peseks, kuid eks see ju tegelikult ka nii on – seda oodataksegi. Igaljuhul on see kordades leebem variant, kui kasutada "päkapikk piilub" hirmutamise taktikat.

Populaarne päkapikk võib võtta nõustaja rolli, olla lapsele usaldusisikuks ja lahendada muresid

Kui lapsel on näiteks mõni hirm või konflikt, võib lapsevanem teha ettepaneku sellest päkapikule kirjutada, küsida julgust, nõuandeid või võimalust lihtsalt lapsel ennast tühjaks rääkida. Vastavalt lapse vajadustele peaks ka päkapikk vajalikku tuge pakkuma. Kogu protsess annab taaskord vanemale ja lapsele võimaluse asju arutada ning raskuseid ületada.

Läbi päkapikumajanduse saab õpetada lastele väärtuseid ja andmisrõõmu

Kingituste tegemine sussi sisse ei pea olema ainult ühepoole – ka laps võib päkapikku üllatada isetehtud joonistuste või meistriteostega, samuti hea sõnaga. Päkapikk seevastu ei pea tooma alati midagi, mis omab konkreetset väärtust lapsele, vaid ta võib tuua võimaluse midagi õppida – näiteks võib päkapikk tuua paki linnutoitu ja kirjutada, et: “Tänase külma ilma puhul vajaksid linnukesed väga ühte toitvat kõhutäit. Sina saad olla see, kes selle nendeni toimetab.” Samuti võib päkapikk oma kirjade lõpus esitada lapsele mõistatusi või õpetada iga kord mõne uue jõulukombe.

Kombineerides kõiki neid nõuandeid saab päkapikkude käimine olema põnev periood nii vanematele kui lastele. See periood on üks ehedamaid mälestusi, mida iga inimene mäletab, kes vähem, kes rohkem, kes eredamalt, kes konkreetsemaid seiku. Kuid ühel päeval saavad kõik teada, et just nende armsad ema ja isa, tegid need vahvad hetked nende jaoks tõeliseks. Kas poleks mitte tore, kui päkapikke mäletataks ainult kõige kõige paremas võtmes.

Jaga
Kommentaarid