Mänguloomad. Meie kogume Schleich loomakesi, mis on imeilusalt valmistatud ja tõepoolest realistlikud. Tõsi, selle asemel, et osta kuskilt 10 euroga pakk 10 loomaga, maksad ehk ühe korraliku elevandi eest selle summa, kuid ka kogumise protsess ja lapsele ükshaaval uute loomade tutvustamine on hoopis põnevam nii lapsele kui meile.
Duplo klotsid. Klassika, aga tõsi. Minu peaaegu pooleteist aastane veel otseselt ise midagi uhket ei ehita, kuid koos laome torne, ehitame autosid ja ta naudib seda ajaviidet väga. Lisaks on tegu ääretult ajatute leludega, mis ei kulu ega lähe naljalt katki, seega mõistlik investeering kohe kindlasti. Ja jällegi, eelistame Duplot "suvalistele" klotsidele, sest nii on meil teadmine, et leiame alati komplekti sobivaid klotse vajadusel juurde ja erinevaid komplekte saab omavahel ka kombineerida.
Autod. Tohutu huvi autode vastu tekkis mu lapsel juba umbes 9-kuuselt ja seda absoluutselt meie initsiatiivita, et "poisid peavad autodega mängima". Ta hakkas neid tänaval vaatama, enda mänguasjade seast välja sorteerima ja kaasa põristama. Ja see huvi pole vaibunud, autod on vägagi teemas. Suurimaks lemmikuks üks suur kollane kallur ja helisid tegev, avanevate ustega politseiauto.
Pusled. See võttis aega, päris aastaselt ta veel pusledest ei huvitunud, kuid nüüd on need igapäevased kaaslased. Eriti puust ja nupukestega pusled, kus tuleb tükke oma kohale panna. Oh seda rõõmu kui tükk oma õige koha leiab! Samamoodi lähevad peale ladumistornid, sorteerimisklotsid jms.
Pall. Kõige lihtsamast pallist on lapsele palju lõbu. Veeretame või viskame seda edasi-tagasi, mängime sellega bowling'ut jne. Pall on asendamatu!
Pillid. Meil on olemas marakas, ksülofon, käsikell, trumm ja paljud teised vahvad muusikariistad, samuti väike süntesaator ja poeg naudib väga koos muusika tegemist.
Külmkapimagnetid. Pisikesi magnettükikestega tähtede jaoks on tal veel vara, kuid leidsin vahvad papist loomad, mis on ka temale igati ohutud ja talle meeldib väga loomakesi külmikul ritta laduda ning samal ajal nende nimesid ja häälitsusi õppida. Mina saan samal ajal rahus kõrval süüa teha, laps on tegevuses ja sõna otseses mõttes silma all.
Kalapüügimäng. Sellest mängust on erivaid variatsioone, meil on tugevast papist mereloomad, keskel magnettäpike ja kaks puust õngeritva. Õpetab täpsust ja koordinatsiooni ning on temavanusele täpselt paras pusimine.
Vankrid ja kärud. Kõikvõimalikud enda ees lükatavad (nuku)vankrid ja kärud on igati teemas. Nendesse pannakse pehmeid loomi ja lükatakse neid mööda kodu ringi või siis istub ta ise sisse ja ootab, et me teda sõidutaks.
Magnettahvel. Ideaalne võimalus joonistama õppida, ilma et pliiatsid-vildikad diivaneid, seinu ja vaipu ohustaks. Enamasti ootab ta aga, et meie talle seal joonistaks, temale meeldib meie kunstiteoseid kustutada.

Mänguasjade kohta tahaksin kindlasti rõhutada ka seda, et vähem on rohkem. Kui laps upub lelude alla, ei oska ta seal orienteeruda ja võibki jääda mulje, et teda ei huvita need, kuid kui panna tema ette väiksem valik, on tal oluliselt lihtsam leida erinevaid moodusi ühe asjaga mängimiseks.
Milliste mänguasjadega sinu mudilane kõige meelsamini mängib?