1. Haara kogu tema tähelepanu

Lapsed võivad olla nii keskendunud oma tegemistele, et nad isegi saa aru, et sa nendega räägid. Kui tahad nende tähelepanu, tee nii:

  • Istu või kükita lapse ette
  • Palun tal lõpetada pooleliolev tegevus
  • Vaata talle silma
  • Ütle ta nimi ja mis sa tahad, et ta teeks

2. Ütle õigesti

"Sa sööd liiga aeglaselt, sa jääd kooli hiljaks ja siis jääb emme tööle hiljaks ja sul on veel hambad ka pesemata! Kiirusta!" - kõlab tuttavalt see hommikune vestlus, mis kuhugi ei vii?

Mida rohkem sa ütled, seda vähem lapsed tegelikult öeldut mõistavad, seega jäta loenguosa vahele ja hoia jutt lühike. "Lõpeta söök ja siis vannituppa!" on kordades efektiivsem.

3. Suuremad tegemised jaota osadeks

Liiga üldistavad palved lastele ei tööta. Väike inimene vajab ka väiksemaid ja selgemaid juhiseid.

Väikelapsele on "korista oma tuba" või "pane kõik siin kokku" väga ebapiisavad juhised edukaks asjade kordasaamiseks. "Pane mänguasjad kasti, raamatud riiulisse ja padjad tagasi diivanile" on konkreetsed ülesanded, mida täita.

4. Väldi arutelusid

Ära alusta lauseid "Kas sa palun...", sest sedalaadi kas-küsimuse püstitus annab võimaluse vastustele "Ei", "Hiljem" või muuks keelduvaks. Proovi parem nii "Vanniaeg! Millistmänguasja sa kaasa võtta sooviksid?" Sellises vestluses puudub vaidlemisvõimalus ja samas lapsele jääb ka otsustamisõigus.

5. Sosista

Hääle tõstmine ja näägutamine ei tööta ning avalikuks kohas võivad need piinlikud ka olla. Kutsu laps parem enda juurde ja sosista. Vaikne hääl paneb ta erilise tähelepanuga kuulama ja kui laps käitub sõnakuulmatult, mõtle, kumb töötaks paremini:

a) Kõvahäälne: "Ära jookse ringi!"
b) Vaikne: "Istu siin ja loe 20ni, kuni oled valmis rahulikult mängima."

6. Kui ävardad, vii täide

Paljudes peredes ei tööta ähvardused üldse. Miks? Sest keegi pole neid kunagi täide viinud.

Kord ootas üks isa oma lastega kino lähedal kohvikus oma seansi algust, kui lapsed pööraselt jooksma hakkasid. "Kui te kohe ei lõpeta, läheme me hoopis koju," sõnas isa kuldsed sõnad ja kuna poisid ei lõpetanud, läkski isa nendega autosse ja koju. Kinopiletid läksid raisku ja õppetund oli kulukas, ent pärast paari sellist reaalsete tagajärgedega vahejuhtumit ei ole selles peres enam isale kuuletumisega probleeme olnud.

Seepärast on eriti oluline, et sa oleksid valmis oma sõnadele vastavalt ka käituma ja ei ähvardaks asjadega, mis pole tehtavad. "Nädal ekraanikeeldu! Ei, kaks!" on efektiivsed ainult siis, kui sa päriselt ka oled valmis seda tegema. Kas sa ikka oled? Või tahad selle aja jooksul ikka tunnike rahulikult toimetada, kuni laps multikaid naudib? Äkki juba täna õhtul?

Allikas: Smartparenting.com