1. Last ei tasu potitama hakata enne, kui laps on selleks valmis

Sõna potitreening pole tegelikult just kõige õigem, sest last ei „treenita" potti kasutama. Väikesel lapsel on suur soov õnnestuda ja kui kui tema „treenimist" liiga varakult alustada , siis see võtab lapsel üldse soovi potti kasutada, sest eduelamust õnnestunud iseseisva potipissi tegemisest ta enamasti liiga vara alustades ei saa.

Ühesõnaga, pole mõtet alustada enne, kui laps on arenguliselt selleks valmis. Sa ei sunni ju oma last liiga vara kõndima, samuti pole mõtet teda liiga vara potile sundida. On oluline, et laps õpiks kõigepealt oma kehafunktsioone tajuma ja kontrollima, alles siis tasub teda potitama hakata. Kõigepealt oota ära oma lapse huvi potil käimise vastu ja alles siis hakake seda ka harjutama. Kaks märki, mis näitavad, et on aeg hakata potitreeningu peale mõtlema, on lapse huvi poti ja veetõmbamise vastu ja lapse soov enda määrdunud mähkmest võimalikult kiiresti vabaneda.

2. Last ei tasu potile panna enne, kui lapsevanem on selleks valmis

Kui sul pole mingit huvi ärgata öösel kell kaks, et hakata vahetama linu lapse voodis ja ka madratsit kuivatama, kui sul pole tegelikult soovi terve päev pesu pesta ja diivanit ning vaipa puhastada, siis milleks hakata last potile panema enne, kui ta oma kehafunktsioone kontrollima õpib. Kui alustad treeninguga liiga varakult lapse seisukohast, või siis, kui sul endal on kiired tööajad ja potitreeninguga kaasnev segadus ja pidev pesemine sind koormavad, siis on kerge alla anda ja mähkmete juurde tahasi minna, kuid see samm ajab lapse segadusse. Vali potitreeninguks pigem periood, kui sul on rohkem vaba aega, olgu selleks siis puhkus või kasvõi pikem nädalavahetus. Kui laps käib sõimes, siis räägi ka kasvatajatega. Lastesõimes, kuhu võetakse ka mähkmetega lapsi, hakkavad lapsed üheskoos üsna ruttu potil käima, sest teiste laste eeskuju tekitab huvi ja kasvatajaga koostöös saate aru, millal sinu laps selleks valmis on.

3. Kui oled last juba potitama asunud, siis ööseks ega ka pikemaks autosõiduks ära enam mähkmeid pane

Päris tihti kasutavad vanemad nö osalist potitreeningut, ehk siis panevad juba potilkäivale lapsele aegajalt igaks juhuks mähkmed. Kas siis ööseks või külaskäiguks. See aga annab lapsele arusaama, et ta võib käia potil ja võib samas ka püksi lasta, sest see pole ju midagi hullu, kuna püksilaskmine ei tekita ebameeldivat tunnet, sest mähe on ju püksis. Niimoodi venib see potitreening väga pikaks. Parem on lähtuda sellest, et kui mähkmetest on loobutud, siis neid enam ka jalga ei panda. Vähemalt mitte enne kaheksakümnendat eluaastat. Kui lapsele on juba mähkmete asemel püksikud pandud, siis on soovitav öiste mähkmete kasutamise asemel panna voodile magamislina alla kummilina.

4. Kasuta lapse esimeste püksikutena paksemast materjalist nö spetsiaalseid treeningpüksikuid

Alguses juhtub ikka õnnetusi ja tavalised aluspüksid on väga õhukesed ja lasevad läbi kõik, mis sinna püksi tehakse. Sa säästad paksemat pesu kasutades oma kodu ja autot. Kui sa ei soovi nende ostmise peale raha kulutada, siis sobivad harjutamiseaegseteks kodupüksteks ka alt kinniste säärtega paksemad dressipüksid, mida peaks siis olema mitu paari.

5. Ära premeeri oma last kuivade pükste eest ei kleepsude ega kommidega

Potilkäimine on loomulik elu osa ja muidugi olete koos rõõmsad, kui lapse püksid jäävad kuivaks ja piss on potis, mitte püksis, kuid nii elementaarse asja eest nagu potilkäimine auhindu ei anta. Auhinna andmine eduka potilkäigu eest võib panna nutika lapse iga kümne minuti tagant potile istuma ja kui sul ei juhtu kommi käepärast olema, on see lapse jaoks piisav põhjus püksi pissida. Ära anna talle auhinda, kuid rõõmusta tema edu üle koos temaga kindlasti.

6. Õpi oma lapse märguannetest aru saama

Väike laps ei ütle sulle alati, et nüüd on aeg potile minna. Kui tal on pissihäda, siis iga lapse olek on veidi erinev ja vanemal tuleb oma last tähelepanelikult jälgida, et lapse signaale tundma õppida. Mõni laps teeb pissihäda puhul tantsusammude moodi tammumist, mõni paneb käed genitaalide piirkonda. Misiganes on sinu lapse signaal, ära jäta seda tähelepanuta ka siis, kui sul on parasjagu tegemist, vaid suuna laps kohe potile. Mõne aja pärast suudab laps juba ise keha signaali potileminekuga seostada.

7. Ära häbista kunagi last, kui tal juhtub õnnetus

Ära mine endast välja, ära häbista, see tekatab temas alandustunde ja ka hirmu alandatud saada, mis võib viia selleni, et ta ei suuda pissida isegi potil istudes. Ütle lihtsalt, et mõnikord juhtub ja loodame, et järgmine kord jõuad õigel ajal potile.

Allikas: cafemom.com