Kuidas lima eemaldada?

Esmatähtis on meeles pidada, et nagu kõigi plekkidega, on ka limaga nii, et mida kiiremini sa jaole saad, seda parem. Mida kõvemaks on kuivanud lima, seda raskem seda eemaldada on.

Kui kangas lubab, võid alustuseks proovida võimalikult kuuma veega limaplekki eemaldada voolava vee all, kuni see on värske.

Kõige paremini aitab lima lahustada äädikas.

Äädika puudumisel aitab ka näiteks viin.

Esmalt tuleks võimalikult kiirelt kokku korjata nii palju pinnal olevat lahtist lima kui võimalik. Kangassse imbunud ebamäärase olluse eemaldamiseks tuleks sellele valada lahustatud äädikat. Hea oleks seda teha kraanikausis või pesukausi kohal, et segadust mitte veel suuremaks ajada.

Äädikaga tasub olla ettevaatlik ja võimalusel testida selle käitumist konkreetse kangaga, enne nähtavamale kohale valamist. See võib olla mõne materjali puhul söövitav või värvitooni kahjustav. Eriti oluline on testimine diivanite ja suuremate ning kallimate pindade puhul.

Äädikaga tuleks niisutada kogu limane ala, tõrksama lima puhul lasta seista äädikal lima peal 3-5 minutit ning siis vana hambaharja või muu pehmete harjastega harjaga või käsnaga seda hõõruda kerge survega, ent mitte liiga kõvasti, nii et kangas kahjustada saaks.

Vajadusel korrata.

Kui lima toon on siiski kangal, ent lima ise eemaldunud, tuleks appi võtta nõudepesuvahend, mida tilgutada veidi allesjäänud plekile ning seejärel hõõruda ja loputada. Lisaks sellele, et see aitab viimased lima ja värviosakesed lahustada, aitab see ka eemaldada äädikalõhna.

Kui paistab, et plekk on kadunud ja lima eemaldatud, tuleks pesta riie masinas või käsitsi, vastavalt, kuidas tootel olev etikett pesujuhised annab.

Kui lima on juba osaliselt kuivanud, võib seda jääga hõõruda ja siis tükkhaaval proovida eemaldada. Järelejäänud limaga tuleks toimida äädikameetodil, nagu eesspool kirjeldatud.

Lima eemaldamine ei ole kunagi paari minuti töö, ent see võib aidata päästa su lapse lemmikpüksid, vaiba või pereliikme juuksedki!

Diivanilt lima äädikaga eemaldades tee võimalusel enne proovi vähemnähtaval kohal. Püüa võimalusel ka diivanipadja kangast äädikaga niisutades kangas täidisest eemal hoida, et lima ja äädikas sügavamale ei imbuks, kui vajalik.

Juuste puhul ole äädikaga ettevaatlik ja võimalusel kammi maksimaalselt palju kitsapiilise kammiga välja, siis leota salku lahjendatud äädikas, ent pea meeles, et äädika puhul nii aurude kui vedeliku läheduses oleksid ettevaatlik ja hoolas.

Kindlasti ära luba oma väikelastel ise äädikaga lima eemaldama hakata!

Lõbus fakt: hirmu lima ees nimetatakse müksofoobiaks

Jaga
Kommentaarid