Kui sa ei taha igapäevaselt poes kommileti ees või kus tahes neid vestlusi pidada, on üks viis, kuidas need peatada enne, kui olukord kontrolli alt väljub.

Miks lapsed lunivad?

Lapse lunimine on õpitud käitumine, mis võib igas eas külge hakata ja korduma hakata, sest oled ühel korral nõrkusehetkel lubanudki tal kauem üleval olla. Laps on palunud ja sina oled lubanud - nii on nemad saavutanud oma soovi. Lapse järeldus: see meetod töötab.

Kuidas seda peatada?

Nii nagu see on õpitav, on see ka õnneks unustatav. Sellele pakub lahenduse Lynn Scott, kes on raamatusarja "Positive Dicipline" autor ning tema sõnul toimib see nii paari-kolmeaastaste peal kui teismelistega.

Selleks on vaja vaid üht lauset, mis koosneb kolmest sõnast: küsitud ja vastatud

"Küsitud ja vastatud" meetodi kontseptsioon on lihtne: kui su laps tuleb ja teatab, et tahab aeda suure augu kaevata ja on vastuseks saanud "ei", siis on ta ilmselt viie minuti pärast tagasi ja kordab küsimust, lisades meeleheitliku "paluuuuuun", et sa ikka kindlasti teaksid, kui väga ta tahab seda auku kaevama hakata.

Selle asemel, et talle pikalt selgitama hakata, miks see hea mõte pole, kükita lapse kõrgusele ja tee nii:

1. Küsi: "Kas sa oled "Küsitud ja vastatud" meetodist kuulnud?" (Ta venitab ilmselt küsiva "ei...?!" vastuseks.)

2. Jätka: "Kas sa küsisid minult juba augu kaevamise kohta?" (Ilmselt vastab ta nüüd jaatavalt.)

3. Küsi: "Kas ma vastasin sellele?" (Ilmselt vastab ta jaatavalt ning püüab siis jätkata "aga ma väga tahan...)

4. "Kas ma näen välja nagu ema/isa/õpetaja/vanaema, kes mitmenda küsimise peale oma meelt muudab?" (Võimalus on, et laps tatsab pahuralt minema ja hakkab nüüd midagi muud tegema.)

5. Kui ta taas sama küsimusega mingi hetk tuleb, vasta lihtsalt "Küsitud ja vastatud!", mis annqab talle mõista, et rohkem sel teemal vestlusi ei peeta.

Kui selle tehnika käppa saad, on edaspidi pikem vestlust juba välistatud ja piisab, kui "Küsitud ja vastatud!" talle ütled, kui kord "ei" eelmisel katsel kõlanud on.

Selle meetodi võtmesõnaks on järjepidevus. Kui kord oled otsustanud seda proovida, pead sa selle juurde ka jääma. Kui küsimine jätkub, jaluta liihtsalt eemale ja jäta vastamata. Kui ta näeb, et sinuga pole isegi sel teemal vestelda enam võimalust, mõistab ta, et lunimine pole efektiivne viis oma soovitu saamiseks.

Allikas: Positive Parenting Solutions