See soovitus võib tunduda jabur kõikidele teistele, aga mitte väikeste laste vanematele. Tea, et seni, kuni kuuled oma kodust kostvate mänguautode rataste poolt tehtavat kohutavat kõrinat või beebinuku vääksuvat ja igikestvat nuttu, on kõik kõige suurepärasemas korras. Sinu mudilane mängib õnnelikult ja sina saad oma asjadega tegeleda. Kuid hetkel, kui saabub vaikus, pead olema valmis selleks, et parasjagu on käimas kas kardinate allatirimine või missioon rõdule pääsemiseks. Vaikusehetke saabudes hinga sügavalt sisse ja mine kindlasti vaatama, mis selle vaikuse põhjustas. Sul veab, kui sinu kallis on lihtsalt põrandavaibale tukkuma jäänud, mitte aga kääridega su laudlina lühemaks lõikamas.

Lisaks lärmile õpid lapsevanemana hindama veel paljusid ootamatuid asju, sellest loe SIIT!

2. Sinu tualetipotist saab väga hea prügi- ja/või mänguasjadekast

Tõsiselt, kõike, mida saab tualetipotti toppida, sinna ka topitakse. Sest see on ju nii põnev. Vaadata, kas mängukrokodill jääb ulpima või läheb alla. Aga mida teevad potis sinu sallid? Sa lihtsalt pole varem selle peale tulnud, et salli ühe otsa saab veega alla lasta, et siis proovida, kas see tuleb tirides taas välja. Sul on siin mõtlemisainet — lukustada potikaas, vannituba või hoida käepärast selle mehe numbrit, kes ummistusi avab. Kas ehk ei peaks laps potitreeningut tegema selliseks, et suure poti peal saab laps käia vaid siis, kui ta suudab ennast talitseda ja sinna sisse mitte ühtegi valet asja toppida?

Kui sinu laps käitumine on sind juba päris meeleheitele ajanud, siis loe: 7 vihjet, kuidas oma pöörast mudilast ohjeldada

3. Asjade jagamine saab nüüd uue tähenduse

Mudilase jaoks tähendab asjade jagamine enamasti seda, et kui ta midagi soovib, peab ta selle saama. Kohe praegu. Kindlasti. Ja mingi magus jutt ning kauplemine ei pane teda meelt muutma. Kui ta annabki midagi käest, siis mitte sellepärast, et sul oleks erakordselt lahke loomuga laps, vaid sellepärast, et hetkel huvitab miski muu teda rohkem. Ta ei jaga kellegagi midagi, kui ta ei taha! Õpi sellega toime tulema. 

Aga mõnikord juhtub selline asi, et ka sinu laps on valmis oma asju jagama. Loe, millised on 10 põnevat fakti, mida sa varem oma mudilase kohta kindlasti ei teadnud

4. Sõna EI saab sinu jaoks uue kõla

Sa lihtsalt korrutad seda nii palju. Siis, kui lapsuke tahab makaronidega seina kaunistada, siis kui ta raamatut hakib, siis kui ta kummikusse mahla kallab, siis, kui ta kassi peale istuda püüab — sa korrutad seda sõna ka läbi une. See võib veel terve aasta su peamine sõna olla.

5. Ära heldi nende krokodillipisarate, kutsikasilmade ja suu ümber tekkiva nutuvõru peale

See on lõks. Juba väga väikesed lapsed üritavad igati oma vanemaid manipuleerida. Nad katsetavad ühel ja teisel moel, kuni nad leiavad sinu nõrga koha. Ole tähelepanelik ja ära allu provokatsioonidele. (See ei tähenda muidugi seda, et sa ei tohiks oma kallikest nunnutada ja vajadusel lohutada, kuid õpi olukordadel vahet tegema.)

6. Õpi hindama vana head äraostmiskunsti

Las sul olla varuks midagi sellist, millega saad oma lapse sobival hetkel sobivaid otsuseid tegema. Las närib parem küpsist, kui et juuksuris kõva häälega röögib, sel ajal kui sina, värv ja hõbepaber peas, fööni all hukkamõistvate pilkude käes, justkui elektritoolil, istud.

7. Ole paindlikum kui kunagi varem

Sinu mudilase eelistused võivad muutuda tundidega või siis nädalateks samaks jääda. Võib juhtuda, et ta sööbki sul terve nädala vaid viinamarju, sest neid on nii põnev suhu toppida ja siis ühel päeval otsustab, et aitab. Oota veidi enne, kui asud talle või endale diagnoosi panema. Ta alles õpib maailma tundma,  ole talle toeks ning inspiratsiooniks.

8. Kui sinu kodus on ilusaid asju, hapraid asju, teravaid asju, asju, millest sa pole valmis loobuma, siis nüüd võid neile kõikidele hüvastijätusuudluse anda

Ta on ju ometigi sinu laps. Talle meeldivad needsamad hinnalised asjad, mis sullegi. Kuid sina ei tee oma kalli vaasiga kukkumiseksperimente. No siis korjagi kõik eelpool loetletud kategooriasse kuuluvad asjad kokku ja pane paariks aastaks või ka aastakümneks väga kõrgele, või veel parem — üldse kusagile silma alt ära ja kindluse mõttes ka luku taha.

9. Ära osta oma koju legosid

Ükski meisterdus ei korva seda pöörast valu, mida pidevalt kanna alla jäävad legoklotsid sulle põhjustavad.

10. Tunnusta, aktsepteeri ja pühitse teadmist, et oled oma lapse elu keskpunkt

Sest teismelisena ta enam nii ei arva. Vastupidi, siis oled pagendatud universumi äärealadele. Sina oled tema maailm praegu ja ta jäljendab sind kõiges. Ta matkib sinu puudusi kõige ebasobivamal hetkel ja kõige ebasobivamas kohas. Piisab sellest, et ütlesid kodus tema mänguasjale astudes vängema sõna, kui paari päeva pärast helistab lasteaiakasvataja, kes tahab sinu mudilase uuenenud keelekasutust arutada. Ole siis selleks valmis.

Ka teised lapsevanemad on oma laste käitumise pärast tahtnud maa alla vajuda, sellest loe SIIT

Aga ole valmis ka selleks, et ta jäljendab sinu õrnusi, hoolimist ja musitamiskommet. Sest veel oled sina kogu tema maailm!

Allikad: cafemom.com ja emade tähelepanekud