Atoopiline dermatiit on nahahaigus, mis muudab naha kuivaks, punaseks, sügelevaks ja ärritunuks. See võib ilmuda ükskõik kuhu, kuid esineb sageli põlveõndlates, küünarnukkidel, pahkluudel, randmetel ja kaelal. Haigusel on kaks eristuvat faasi:

  • äge faas, kui nahale tekib lööve;
  • löövetevaheline rahulikum periood.


See on iseäranis tavaline lastel: ligikaudu 60 protsendil kõikidest atoopilise dermatiidiga inimestest kujuneb see haigus välja esimesel eluaastal ja 90 protsendil esimese viie eluaasta jooksul.

Mis põhjustab atoopilist dermatiiti?

Eksperdid usuvad, et atoopilise dermatiidi põhjused on suuresti geneetilised. See on seotud naha kahjustatud kaitsefunktsiooni ja immuunsushäirega, mille tõttu reageerib nahk suurema tõenäosusega keskkonnamõjudele.

Tõestatud on ka seos atoopilise dermatiidi ja allergiate vahel: kui teie perekonnas on esinenud heinapalavikku ja/või astmat, siis on suurem tõenäosus, et teie laps kannatab atoopilise naha käes.

Kuidas mõjutab atoopiline dermatiit lapsi?

Ägeda faasiga, kui nahale tekivad lööbed ja nahk on kõige sügelevam ning ärritunum, on kahtlemata kõige raskem toime tulla. Sügeleva naha puhul on loomulik reaktsioon selle kratsimine, kuid kratsimine muudab olukorra ainult halvemaks. See levitab baktereid, muudab sügelustunde tugevamaks ja võib kahjustada nahka kuni veritsuse tekkimiseni.

Löövete füüsilised mõjud ulatuvad nahast kaugemale. Elu atoopilise dermatiidiga on ebamugav ja tekitab stressi nii lastes kui ka lapsevanemates ja hooldajates, kes peavad vaatama, kuidas nad kannatavad.

Pidev sügelus võib tuua kaasa magamata ööd ja sellel on oluline mõju elukvaliteedile. Laste vanemaks saades võib sügelemine koos põletikulise ja mõnikord veritseva nahaga tuua kaasa enesekindlusega seotud probleeme ning muuta neil koolis keskendumise raskeks.

Mida saan teha atoopilise dermatiidi vähendamiseks ja leevendamiseks?

Atoopilise dermatiidi jaoks ei ole teadaolevalt mingit ravi, seega on naha igapäevasel hooldamisel peamine eesmärk pikendada mitteakuutset faasi. Löövete ajal nihkub peatähelepanu sügeluse vähendamisele ja naha rahustamisele.

Toome välja seitse sammu, mille abiga saate aidata vähendada löövete arvu ja rahustada nahka reaktsiooni tekkimisel.

1. samm: märgake potentsiaalseid ohte

Oleme kõik erinevad, kuid mõned lapsevanemad leiavad, et reaktsiooni vallandavad karedast või sünteetilisest materjalist (näiteks vill ja nailon) rõivad ning allergeenid (näiteks õietolm ja lemmikloomade karvad). Kuigi toiduallergiate roll on atoopilise dermatiidi puhul vähem kindel, seostavad teised oma lapse lööbeid kindlate toiduainetega.

Nahka võib ärritada päike: imikuid tuleks otsesest päiksevalgusest eemal hoida ja lastel sellega kokkupuudet piirata. Samuti peaksid lapsed kandma kaitsvat rõivastust ja väga kõrge kaitseteguriga päiksekaitsekreemi. Ka passiivne suitsetamine on kahjustava mõjuga, seega jälgige, et te ei suitsetaks kunagi laste läheduses.

Püüdke üles märkida, millal teie lapse nahale lööve tekib, ja arutage seda arstiga. See aitab tuvastada võimalikud vallandajad ja otsustada, milline hooldus on parim.

2. samm: oluline on olla õrn

Valige karedate materjalide asemel pehmed nahasõbralikud kangad (näiteks puuvillane ja linane) ning peske uusi riideid ja voodipesu, et eemaldada kõik tootmisprotsessist neisse jäänud kemikaalid. Kasutage mittebioloogilisi tooteid, sest bioloogilised pesupulbrid võivad nahka ärritada.

Atoopilise naha puhastamisel olge ettevaatlik tugevatoimeliste puhastusvahenditega, mis võivad eemaldada õrnalt nahalt hädavajalikud lipiidid ja kahjustada selle kaitsekihti ning niiskustasakaalu. Jätke kõrvale vannivahud, aluselised seebid ja karmid pindaktiivsed ained, nagu naatriumlaurüülsulfaat, ning eelistage leebeid seebivabasid puhastusaineid, nagu Eucerini tootesarja AtopiControl vanni- ja dušiõli.

3. samm: vanniskäigu põhitõed

Vanniskäik on väikestele lastele lõbus ja see on ka suurepärane lähedust lubav aeg, kuid liiga kaua soojas vees viibimine võib nahka kuivatada ning sümptomeid tugevdada. Piirake vannitusaega, kasutage pigem sooja kui kuuma vett ja laste vanemaks saades julgustage neid asendama vanni kiire duši all käimisega. Hõõrumise asemel pigem patsutage nahk pehme käterätikuga kuivaks ja kandke peale rohkelt niisutajat, kui nahk on veel niiske ning selle imamisvõime on parem.

4. samm: korrapärane niisutamine

Kõige olulisem samm lapse atoopilise naha eest hoolitsemisel on selle niisutatuna hoidmine. Soovitame kogu keha niisutajat vähemalt kaks korda päevas peale kanda, kuid lapse käelabad ja nägu vajavad tõenäoliselt sagedasemat hooldust. Kasutage spetsiaalselt atoopilise naha jaoks väljatöötatud tooteid ja kui see on asjakohane, siis valige selline, mis sobib konkreetse kehaosa peal kasutamiseks. Eelistatavad on tooted, mille puhul on tõestatud nende sobivus imikutele ja lastele. Eucerini tootesarjas AtopiControl leidub igapäevaseks hoolduseks nii palsameid, emulsioone kui ka kreeme, et täita kõigi vajadusi ning eelistusi.

5. samm: faaside järgi kohandatud hooldus

Parim viis löövetevaheliste perioodide pikendamiseks ja lapse naha rahustamiseks löövete ajal on kohandada nende nahahooldust vastavalt faasile, milles nahk parajasti on.

Ägeda faasi ajal, kui nahk on kõige ärritatum, kandke peale Eucerini kreemi AtopiControl Acute Care, mis hoolitseb naha eest ja vähendab sügelust, enne kui kannate peale lapse tavapärase päevase niisutaja. Paljud lapsevanemad leiavad, et Acute Care’i kreemi jahutamine külmkapis muudab selle eriliselt tõhusaks.

6. samm: ei mingit kratsimist

Teame, et seda on lihtsam öelda kui teha. Eriti siis, kui nahk väga sügeleb. Kuid proovige lapsel kratsimine peatada, sest see teeb tõesti asja ainult hullemaks. Eucerini kodulehelt leiate mõningaid soovitusi, kuidas laste tähelepanu kõrvale juhtida ja mõte kratsimisest eemal hoida. Aidata võivad ka lapse lemmikmänguasi, „kratsimisnukk“ (mänguasi, mida nad võivad oma naha asemel kratsida) ja „kratsimiskindad“ (puuvillased käpikud või sõrmkindad, mida kantakse eriti just öösel, et hoida sõrmeküüned nahast eemal).

7. samm: ärge kannatage vaikides

Kui teie lapsel on endiselt ebamugav, siis küsige arstilt nõu meditsiini võimaluste kohta. Kortisoonkreemid pakuvad kiiresti toimivat ja tõhusat leevendust, kuid tavaliselt kirjutatakse neid välja vaid lühiajaliseks kasutamiseks. Kui sümptomid on tugevad ja püsivad, siis võib arst soovitada antihistamiine ja/või niiskeid ravimähiseid (lipiididega rikastatud sidemed) sügeluse vähendamiseks.

Suurepärased nahahoolduse lahendused Eucerinilt

Eucerini tootesari AtopiControl pakub faasidele kohandatud nahahooldust, mida atoopiline nahk vajab. Kõik tooted on andnud tõestatud tulemusi ja paljud toetavad ka head öist und ning parandavad elukvaliteeti. Lõhnavaba tootesari sobib lastele alates kolmandast elukuust, välja arvatud sügelemisvastane pihus ja kätekreem, mida me ei soovita kasutada lastel enne, kui nad on kolmeaastaseks saanud.

Rohkelt lisateavet atoopilise dermatiidi ja selle kohta, kuidas igas vanuses atoopilist nahka hooldada, leiate Eucerini kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid