Selle sõna sisu on oluline juba maast-madalast. Olgu teil siis perre sündimas beebi või on kodus loom, keda tuleb kohelda helluse, mitte jõuga. Just "õrn" ja "õrnalt" sisu mõistmine läbi praktika aitab tal mõista seda, et ka taimedele ei tohi haiget teha, rääkimata siis teistest inimestest või loomadest. Kindlasti kulub selleks mõni käpahoop kassilt või mullakoristus aknalaualt, ent mida varem ta seda mõistab, seda parem.

2. Purunev

Anna lapsele joomiseks pigem päris klaasist klaas (ja ole mõnel korral valmis ka kilde koristama), ent ainult nii mõistab ta, mida purunev tähendab. Kui ta kaua plasttopsist joob, selle jonnides maha viskab ja midagi ei juhtu peale veeloigu köögis, ei saa ta kuidagi selle sõna tähendusest aru. Kui ta mõistab seda sõna, mõistab ta ka edaspidi, miks on teatud asjadega mängimine keelatud lastel.

3. Puhkamine

Emma ja issi peavad puhkama. Mitte magama ehk, aga nemadki vajavad aega, et lihtsalt istuda ja olla, teha eimidagi. Selle sõna tähenduse selgeks tegemine on väga oluline, sest muidu ei mõista väike inimene kuidagi, miks sa istud, ei toimeta koduseid tegemisi, aga samal ajal temaga ei mängi ka.

4. Privaatsed kehaosad

Selliste vestlustega alustamiseks pole õiget aega, ent üks on kindel: mida varem, seda parem. Su laps peab teadma, et tal on privaatsed ainult talle kuuluvad kehaosad. See aitab tal ka paremini selgeks saada, mis on kohane käitumine nendega seoses ja mis mitte.

5. Peatu!

Kuigi sõna "stop" või "lõpeta" on ta ilmselt sinu suust kuulnud miljon korda nii leebemal kui kurjemal häälel (ja eiranud seda suuremal arvul kordadest), siis "peatu" võiks olla see, millele ta päriselt reageerib.

Seda saab harjutada mängides, tantsides, joostes ja kõndides, nii et ta iga kord seda sõna kuuldes päriselt ka peatuks. Kiida teda, kui ta seda kohe teeb ja see kangastub läbi mängu ta ajju, nii et reaalselt väga vajalikus olukorras reageerib ta ka sellele vastavalt.

6. Tervislik

"Emme, kas ma tohin seda saada? Aga seda?" Kui su vastus on iga kord ei, siis peab laps ka mõistma, miks sa seda ei luba. On aeg rääkida talle juba varakult, miks igal hommikul ei ole võimalik süüa šokolaadiga krõbinaid ja alati õhtusöögiks rämpstoitu nautida. Lihtsalt keelamine on tema jaoks keelamine, selgitamine viib aga mõistmiseni, mis on tervislik ja mis mitte.

7. Privaatsus

Selgita lapsele, et on asju, mida tehakse privaatselt. Olgu see siis WCs käimine, ilma et naabrilapsed tal publikuks kaasas oleks või see, et sina soovid vannitoas rahulikult riideid vahetada. Selgita, et on asju, mida on viisakas teha üksi, teiste inimeste silme alt eemal ja palju ebamugavaid olukordi jääb tulevikus olemata.

Allikas: Momjunction.com

Jaga
Kommentaarid