Nii soovitab Ameerika Ühendriikide riiklik allergia ja nakkushaiguste instituut oma uutes toitumisjuhistes. ERR Novaator uuris Tartu ülikooli lastekliiniku lastearst-allergoloog Kaja Julgelt, kuidas peaksid selle valguses käituma Eesti lapsevanemad.

Pähklid on Eestis üheks juhtivaks raskete allergiliste reaktsiooni põhjustajaks. Näiteks aastatel 2011-2015 Tallinnas analüüsitud 55 anafülaksia juhtumist olid pähklid põhjuseks 17 juhul.

Pähkliallergia leviku laienemine USA-s sundis aga käsikäes uute teadusuuringutega USA riikliku allergia ja nakkushaiguste instituuti oma eelmist seisukohta seetõttu ümber hindama. Enam kui 600 ekseemi ja/või munaallergiaga imikut hõlmanud uuring näitas üheselt, et kokkupuude pähklitega esimesel eluaastal vähendab märkimisväärselt võimalust hilisema pähkliallergia tekkeks.

USA-s toimunud kannapööret kommenteerides märkis Julge, et Eesti arstid on kursis nii Ameerika kui ka Euroopa juhenditega, kuid rohkem lähtutakse Euroopast. Euroopa allergia ja kliinilise immunoloogia akadeemia järeldas oma ülevaates, et napib tõendeid nii imikueas allergeenidega kokkupuutumise kasulikkuse kui ka nendest hoidumise kasulikkuse kohta. Seetõttu organisatsioon üht või teist soovitada ei saa.

Loe põhjalikku artiklit SIIT