Beebidega suheldes ei kasuta suur osa emasid tõepoolest tavalist kõnet, vaid moonutatud häälikute ja sõnadega kõnet, sellist, mis on ema meelest lapselikum.

Igasugune suhtlemine on muidugi alati lapse arengule kasuks, kuid kui tahta, et laps kõnest paremini aru saaks, siis tuleks siiski lapsega suheldes pudikeel ära unustada, sest just selgelt välja öeldud sõnad ja tavaline intonatsioon on need, mis lapse kõnest arusaamisele ja ka lapse enda kõne arengule kaasa aitavad. Lapsega tuleks pigem suhelda samasugust häält ja sõnu kasutades, kui teiste täiskasvanutega, leiavad uuringu läbiviijad.

Sellisele järeldusele jõuti viis aastat kestnud uurimustöö tulemusel. Esmalt lindistasid uuringu läbiviijad 22 jaapani ema suhtlust oma 18- 24 kuu vanuste lastega. Emade kõne eripärasid analüüsiti põhjalikult. Nii seda, kuidas emad hääldasid sõnu ja silpe ning sedagi, kui palju nad häälikuid beebiga rääkimiseks moonutasid.

Teadlane Andrew Martin uuringu Tokyo meeskonnast ütles, et uuringute läbiviijaid hämmastas kõige enam see, et beebid on võimelised helisid täiskasvanutest palju paremini eristama ja väga hästi aru saama ka ebaselgest kõnest ning teisendama ebaselgeid sõnu või häälikuid kõneks, mida kasutavad täiskasvanud omavahel suheldes.

Vestelda tuleks beebidega aga juba sünnist saati. Mis sellest, et ema on näiteks lapsega vaid kahekesi kodus ja tundub, et räägiks justkui iseendaga. Sest isegi siis, kui lihtsalt kõva häälega oma koduseid askeldusi beebile kommenteerida, kasvab beebi oskus kõnet mõista. Pidev suhtlus beebieas tagab lapsele hilisemas elus suurema sõnavara ja parema eneseväljendusoskuse.

Allikas:dailymail.co.uk