Need on 5 asja, mida sa pead teadma, kui sinu laps hammustab, tõukleb või kiusab:

1. Ära hammusta teda tagasi, lootes, et see on talle õppetunniks

Vanemad proovivad seda viisi lausa üllatavalt tihti, kuid mida see lapsele õpetab, on hoopis muu, kui see, mida vanem loodab. Lapsel on enese verbaalse väljendamisega probleeme, aga ta tahab jauramise ja hammustamisega sulle öelda näiteks seda, et tal on paha olla, sest kõht on tühi ja keegi ei tee sellest välja. (Sina hammustad vastu, arvates, et kasvatad teda selle õppetunniga, kuid tema arvab, et ka sul on paha, sest kõht on tühi. Või lihtsalt kiusad teda.)

2. Ära saada teda sellise käitumise eest ka teise tuppa oma halva käitumise üle järele mõtlema. See ei lahenda lapse probleemi

Ega ta seal teises toas süüa ei saa ja enesetunne muutub järjest halvemaks. Uuri parem, milles tema probleem tegelikult seisneb.

3. Ära hakka talle loengut pidama

Kui lapsel on halb olla, siis ta pole võimeline sinuga kaasa mõtlema. Ütle talle lühidalt: “Ära hammusta, valus on” ja asuge kohe probleemi põhjust otsima.

4. Ära soovita tal alati pingete maandamiseks ka patja lüüa

Kui ta on näiteks näljane, siis padjalöömine ei aita tõesti. See sobib pigem juhul, kui saad aru, et ta soovib lihtsalt ebamugavast emotsioonist vabaneda. Nälga see padjalöömine aga ju ei kustuta.

5. Ära küsi lapselt: „Miks sa nii tegid?”

Kui ta oleks teadnud, kuidas ennast teisiti väljendada, poleks ta seda ju löömisega teinud. Näita, et sa sa tõesti soovid koos temaga lahendust leida.

Kuidas käituda, kui laps lööb?

Kui laps hammustab, tõukleb või kiusleb, siis esmalt teata, et need meetodid ei sobi, seejärel peaks olema lapsevanema eesmärgiks teadasaamine, mis on lapse tegelik probleem, et siis see ka lahendada. Seejärel leppige aga kokku, kuidas ta sulle edaspidi märku annab, kui tal sama probleem peaks tekkima.