Öeldakse, et emaks olemine on üks kõige raskemaid ameteid üldse. Naine annab endast parima, et ta laps saaks hea kasvatuse, et tal oleksid vajalikud teadmised ja oskused selleks, et temast saaks korralik täiskasvanu. Kõige selle jaoks peab naine ise palju ohvreid tooma, ka siis, kui lapsed on juba suureks kasvanud. Laste soovid ja vajadused on ema südames esimesel kohal.

Ent tuleb ette, kui lapsed sellest endale aru andmata teevad emale haiget. Loomulikult on vanemate roll õpetada lastele juba maast madalast seda, milline mõju on nende sõnadel ja käitumisel.

Millised on aga kolm asja, mis eriti palju haiget võivad ühele emale teha?

Tänulikkuse puudumine

Oma sündimisest alates üritab laps ema kannatlikkust proovile panna erinevate võtetega ja hoolimata sellest, mida ta teeb või ütleb, armastab ema teda tingimusteta. Ent ka ema vajab tunnustust ja tänulikkust. Ta vajab teadmist ka siis, kui lapsest on juba täiskasvanud inimene sirgunud, et teda on veel vaja ja et teda meeles peetakse. Sest huvi puudumine on üks valusamaid asju tema südamele.

Näita oma emale, et sa temast hoolid. Kallista teda. Kuula ära, mis tal sulle öelda on. Huvitu sellest, kuidas tal läheb. Aita teda koduste tööde juures. Mine temaga kaasa, kui ta poodi läheb. Ära unusta, et sa oled kõige tähtsam inimene tema elus. Hoia oma ema. Ühel päeval jäävad sulle ainult mälestused — anna endast parim, et su hinge ei jääks kahetsusi ja sõnu, mida sa ei jõudnud öelda.

Õdede ja vendade vahelised tülid

Kõikidel lastel on erinevad iseloomud, ka siis, kui nad on saanud sama kasvatuse. Üks hullemaid asju, mida ema peab üle elama, on näha seda, et ta lapsed omavahel üldse läbi ei saa. Sest ta armastab neid kõiki, ta nägi neid suureks kasvamas, ta uskus, et nad hoiavad tulevikus kokku. Ta tegi kõik, et see nii läheks ja selleks, et edasi elada õnnelikult ja rahulikult, vajab ta teid kõiki enese ümber. Teil võivad olla erinevad arvamused, aga ärge unustage, et te tulete samast perest ja teid seob side, mis peaks olema tugev. Katsuge suhelda mõistlikult ja arukalt, hoides head õhkkonda.

Ükskõiksus

Ükskõiksust ei tohiks olla vanemate ja laste suhetes, sest sellel võib olla väga kurb tagajärg. Mis puutub emasse, siis see, kui tema elu ta lapsele enam korda ei lähe, on üks hirmsamaid asju, mis võib temaga juhtuda. Ta on lastele andnud oma aega, jõudu ja armastust, et näha lapsi kasvamas. Ka nüüd, kus lapsed on täiskasvanud, tahaks ta olla osa nende elust ja jagada nendega oma rõõme ja muresid. Ärge eirake oma ema, ärge jätke teda oma elust välja, ta tahab lihtsalt teada, et ta on teile ikka veel vajalik, nagu ta seda siis oli, kui teie väikesed olite.

Ema on püha. Ta ei kasvata teid enam, aga ta andis teile kogu oma armastuse. Sellepärast väärib ta austust. Olge tänulikud, armastage ja hoidke teda. Näidake välja, et te olete väärt kasvatust, mida ta teile andis, see on parim tänu.

Allikas: Kodused Lood