Näha, et su kallis ema on vaikselt (või äkitselt) kaotamas kontrolli oma elu üle ja jäänud vanaks, teeb küll meele kurvaks, aga samas on see pilguheit ka sinu enda tulevikku. Kuigi nende keeruliste vestluste jaoks ei tundu kunagi olevat õige aeg, on parem teha seda varem kui liiga hilja. Täna saavad nad veel ise otsustada, millisena nad oma elu viimaseid aastaid näha soovivad.

Aga pane tähele! Alusta aeglaselt ja pane vestlus pausile kohe, kui tunned, et see hakkab käest minema.

1. Füüsilise tervise teemaline vestlus

Vahel kipume unustama, et võiksime oma lähedastelt lihtsalt küsida, kuidas neil läheb. Aga kui sa ausat vastust kunagi ei saa, proovi uurida, kuidas nende unemuster muutunud on, kas nad jaksavad ikka trepist üles viienda korruse korterisse ronida, kas nad ikka söövad piisavalt vms. Kas sa tead, millised haigused neid vaevavad? Milliseid ravimeid nad tarvitavad? Kes nende arstid on? Kui sageli nad neid külastavad?

2. Vaimse tervise teemaline vestlus

Sarnaselt füüsilise tervise teemalisele vestlusele, aitab ka see sul oma lähedasi vanureid paremini mõista. Kas ta saab ikka igapäevaste asjadega hakkama või ajavad need teda segadusse? Kas ta unustab ära ka kõige loomulikumaid asjad? Või ärritub kergesti? Kas ta kardab midagi või on masendunud? On tal igav?

3. Elukohateemaline vestlus

Maja, kus elas kunagi terve teie perekond, võib täna olla sinu vanemate jaoks liiga suur ja seda on keeruline üleval pidada. Seega, järgmine kord, kui neile külla lähed, uuri, kas ehk on ka nende jaoks maja liiga suureks jäänud? Kas lihtsad remonditööd on tehtud? Kas muru on niidetud ja peenrad rohitud? Kas külmkapis on vähe toitu? Vastused nendele küsimustele võivad sulle nii mõnegi vihje anda. Ehk on aeg muretseda oma vanematele suure maja asemel hoopis väiksem korter?

4. Rahateemaline vestlus

Raha on veel üks teema, mis tekitab inimestes ebamugavust, aga tegelikult peaksid oma vanematelt siiski uurima, kuidas neil igakuise sissetulekuga lood on. Kas nad kulutavad rohkem, kui “teenivad”? Kas nad maksavad mingi asja eest ehk liiga palju? Kas neil on paigas kindel eelarve?

5. Nende ootuste teemaline vestlus

Kui sa ei tea, millised ootused su vanematel on, kuidas sa üldse saaksid neid täide viia? Parim viis neist teadlikuks saada on seda otse küsida. Kas nad sooviksid tulevikus sinu kodu vabasse magamistuppa kolida? Kui sageli nad soovivad sind ja oma lapselapsi näha?

6. Elu lõpu teemaline vestlus

See on nüüd see vestlus, mille ümber kõik need eelnevad on tiirelnud. Surmast pole alati lihtne rääkida, aga veel hullem on teha elu ja surma puudutavaid otsuseid, kui sa ei tea, mida su lähedane tegelikult soovib.

7. Täide viimata unistuste teemaline vestlus

See võib olla neist kõigist vestlustest aga kõige meeldivam. Äkki neil on mõni suur unistus, mida sina võid aidata veel täide viia? Äkki on see autosõit mõnda kaunisse kohta või hobi, mida nad veel proovida sooviks? Mis iganes see on, nüüd on aeg need unistused täide viia!

Pea meeles, need vestlused on investeering ka sinu enda tulevikku. Ära lükka neid edasi!

Allikas: Fatherly