Kui sa saad teada, et sinu sõbranna või pereliikme rasedus on katkenud, siis kindlasti soovid sa talle toeks olla. Ta on väga õnnetu ja palju läbi elanud. Sellised olukorrad muudavad aga inimese kohmetuks ja tihtipeale tulevad välja laused, mis lohutuse asemel teevad naise hoopis veelgi kurvemaks. Järgnevad laused ja teod on just selliste killast, mida ei tohiks õnnetule naisele või paarikesele öelda.

Ära ütle ühtegi lauset, mis algab sõnaga “vähemalt”

On kõige hullem, kui keegi, kes püüab kaotusvalus naist lohutada, ütleb lauseid nagu: “Vähemalt on sul teine laps kodus”, “vähemalt ei olnud su rasedus jõudnud väga kaugele”, “vähemalt tead sa nüüd, et saad üleüldse rasestuda!” Sa võid ju mõelda, et motiveerid oma sõbrannat kiiremini kurbusest üle saama, kuid ta tahab leinata siit ilmast oma liiga vara lahkunud beebit. Mis siis, et tal on kodus juba mõni teine laps olemas? Iga beebi on omaette inimene ja sa ei saa teda võrrelda kellegi teisega.

Ära ürita endale ette kujutada, et sa tead, mida ta tunneb

Isegi kui sa oled ise raseduse katkemise osaliseks saanud, ei tea sa kunagi, kuidas teine inimene ennast tunneb. Olukord võib olla sarnane, aga emotsioonid, tunded ja mõtted on erinevad. Kui sinul läks vähe aega, et vaimselt korda saada, siis temal võib minna palju kauem ja see on täiesti normaalne. Ära ütle kaotusvalus inimesele, et sa tead mida ta tunneb ja see on mööduv. See ei aita teda. Samuti ära hakka kohe oma lugu jagama. Kui sõbranna või pereliige on sinu raseduse katkemise loost teadlik, küsivad nad lõpuks ise selle kohta. Kuid ära paku seda esimesena välja, lase kallil inimesel ennast tühjaks rääkida ja ole toetav õlg, mille najal ta saaks pisaraid valada.

Paku, et sa võid ise teadet levitada

Kaotusvalu kogev naine tahab arvatavasti omaette või oma kaaslasega rahulikult leinata. Ta ei taha vastata uudishimulikele küsimustele raseduse ja beebi kohta, ta ei taha üha uuesti ja uuesti oma kurbust läbi elada. Kui ta on otsustanud sulle oma õnnetust jagada, võid ettevaatlikult pakkuda, et räägid soovitud inimestele edasi, et nad ei tuleks kurba naist tüütama.

Perekondlikel üritustel ole eriti ettevaatlik

Kui naine on kaotanud oma kauaoodatud beebi, võib tal näiteks jõulude ajal olla väga raske, sest kindlasti unistas ta pikalt beebi esimestest jõuludest. Lase tal olla kurb, kuid proovi ettevaatlikult tema tuju tõsta, pakkudes näiteks tegevusi, mis on teda varem rõõmustanud. Palu ka teistel sõbrannadel olla ettevaatlik. Kui kaotusvalus naist kutsutakse beebipidudele, võib ta kutsest ära öelda. Sel juhul ei tohiks solvuda, vaid peaks olema mõistev ja pakkuma tuge.

Allikas: Huffpost