Sool

Imiku toidule ära lisa soola, isegi mitte väikeses koguses. Kui beebi sööb ülejäänud perega sama toitu, siis maitsesta see soolaga peale beebi jaoks portsjoni võtmist. Toidule meeldiva maitsenüansi lisamiseks kasuta puu- ja tsitrusviljade mahla ning väheses koguses maitsetaimi ja ürte.

Toiduvalmistamisel pooltooteid kasutades loe hoolikalt pakendite silte, kuna paljud neist sisaldavad soola. Näiteks juust, leib, pähklivõi jne. Soola koostises oleva naatriumi liigtarbimine on kerge tulema, kuna suurem osa sellest ongi peidus just pool- ja valmistoodetes. Vanuses 6–11 kuud on maksimaalne lubatud päevane soola kogus kõikidest allikatest kokku 1,5 g ja vanuses 12–24 kuud maksimaalselt 2 g.

Suhkur

Lisatud suhkruid nimetatakse vahel tühjadeks kaloriteks — need annavad küll rohkelt energiat, kuid saamata jäävad olulised toit­ained. Kuna imiku söögikogused on väikesed, siis loeb iga amps. Liigselt magusat sööma harjunud laps ei pruugi enam tahta toite, milles puudub tuttavlik magus maitse. Igapäevane magusasöömine võib suurendada ka ülekaalu tekke riski.

Esimesed eluaastad on beebi maitsemeele kujunemisel parim aeg, mil panustada loomupärasele uudishimule. Paku beebile mitmekülgset, naturaalset ja ehedate maitsetega toitu ning jäta suhkur lisamata. Samuti ei sobi beebi toidulauale kunstlikud magusained, nagu aspartaam, sahhariin, sukraloos jne, ning neid sisaldavad tooted. Tavalise suhkru ehk sahharoosi (nn laua­suhkru) asendusena kasuta pigem puuvilju ja marju. Igati hästi toimivad datlid, ­banaan, pirni-, ploomi-, õuna- või kõrvitsapüree jne. Tomati baasil valmistatud soolastele kastmetele ja muude­legi toitudele saad anda magusa maitsenüansi kuldseks küpsetatud ja karamelja sibulaga.

Mesi

Mett ei tohi anda alla aasta vanusele lapsele, kuna see võib sisaldada bakterit Clostridium botulinum. Beebi seedesüsteem on alles välja arenemas ega tule toime botulismi eoste hävitamisega. Ka väga väike kogus bakterite poolt toodetud toksiine põhjustab beebile tõsise ja eluohtliku mürgistuse.

Pähklid ja seemned

Pähklid ja seemned on suurepäraseks kasulike rasvhapete allikaks. Siiski tasub esimeste eluaastate jooksul nendega pisut piiri pidada. Põhjus peitub suures fütaatide sisalduses, mis takistavad teiste vajalike toitainete imendumist. Fütaadisisalduse vähendamiseks leota pähkleid enne kasutamist kaheksa tundi või enam. Pea aga meeles, et kurku tõmba­mise ohu vältimiseks ei tohi imikule pähkleid ja suuremaid seemneid kunagi tervena pakkuda. See kehtib ka näputoidu puhul. Kasuta neid jahvatatud kujul toiduvalmistamisel või sega pudru sisse.

Toored munad

Salmonelloosi ohu tõttu ei tohi väikelapsele pakkuda toorest muna. Seda võivad sisaldada
mitmed toidud, näiteks majonees (ka kodus valmistatud) ja klassikaline koogelmoogel, aga ka jäätised, tiramisu jne.

Nitraadid

Mõned köögiviljad võivad sisaldada rohkelt nitraate, mistõttu ei ole need sobilikud alla aastase lapse menüüsse. Nendeks on spinat, lehtsalat, rukola, peet, redis, fenkol, rooskapsas ja mitmed maitsetaimed.

Toiduga saadav nitraatide kogus sõltub valmistatud ­toidu koostisest, tarbitud kogusest ning toidu valmistamise ja säilita­mise tingimustest. Kuna nitraadid on vees lahustuvad, siis leht­viljade pesemine, leotamine ja loputamine võib nende nitraadisisaldust pisut vähendada. Keetes vala keeduvesi ära. Värskelt korjatud köögiviljas on nitraatide sisaldus väiksem, kuid säilitades hakkab see suurenema. Sügavkülmutamisel nitraatide sisaldus ei muutu.

Töödeldud toidud

Imikutoitu valmistades eelista koostisaineid, mida ei ole kas üldse või on vaid vähesel määral töödeldud. Sageli leidub töödeldud toitudes rohkelt soola ja/või suhkrut ning sünteetilisi säilitusaineid, maitsetugevdajaid ja töötlemise kõrvalproduktina tekkinud kahjulikke ühendeid.

Hoidmaks soovimatud ained lapse toidulaualt eemal, on parim toidukorrad algusest lõpuni ise valmistada. Kui see pole siiski võimalik, siis poetooteid valides eelista beebidele suunatud tooteid. Nendele kehtestatud kvaliteedinõuded ja toit­ainete sisaldus on paremini kooskõlas imikute vajadustega.

Töödeldud toidud, mis ei sobi beebile ja väikelapsele:

  • vorstid, viinerid, singid, frikadellid, konservid, pasteedid jm töödeldud lihatooted
  • pitsad, pirukad, burgerid, friikartulid jne ehk enamik valmistoite
  • magustatud piimatooted, nagu kohu­piimakreemid, kohukesed, jäätised jne
  • maiustused — kommid, šokolaadid jne
  • karastusjoogid
  • soolased snäkid — (kartuli)krõpsud, küüs­lauguleivad, popkorn, soolaküpsised
  • hallitusjuustud
  • valmiskastmed — ketšup, sojakaste, grillkaste jne
  • pakisupid ja valmis puljongid


Suitsutatud ja grillitud toidud

Suitsutatud ja grillitud toite beebile ja väikelapsele anda ei tohi. Täiskasvanutegi puhul tasub nende tarbimisega piiri pidada. Üheks põhjuseks on suitsutamisel ja grillimisel tekkivad polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud ehk PAH-id. Need on kantserogeense ja genotoksilise toimega saasteained. Suitsutatud tooted on pealegi suure soolasisaldusega ning ka seetõttu ei sobi beebi toidulauale.

Kofeiin ning seda sisaldavad toidud ja joogid

Kofeiin toimib kesknärvisüsteemi ja südameveresoonkonna ergutina, suurendades ärkvelolekut, hingamiskiirust, südamerütmi ja vererõhku. Kofeiini sisaldavad näiteks kohv, kakao ja sellest valmistatud tooted, erinevad teed, kokakoola jm karastus­joogid. Kohv ja karastusjoogid võiksid jääda lapse toidu­valikust välja võimalikult kauaks. Vähese kakaosisaldu­sega toitude pakkumisega oota lapse aastaseks saamiseni.

Toores või termiliselt vähetöödeldud liha, kala, pastöriseerimata piim

Need toidud võivad sisaldada ohtlikke mikroorganisme ja põhjustada tõsist haigestumist:

  • toores kala ja kalamari
  • pastöriseerimata piim ja sellest valmistatud piimatooted (näiteks juust).


Mida beebile joogiks pakkuda?

Janu kustutamiseks sobib beebidele pakkuda puhast gaseerimata vett. Karastus- ja mahlajoogid ei sobi beebile ja väikelapsele, kuna need

  • kahjustavad hambaemali
  • annavad küll energiat, kuid väga vähesel määral või peaaegu üldse mitte vajalikke toitaineid


Ka lehmapiim ei ole hea janujoogiks, kuna takistab vajaliku mineraal­aine raua imendumist. Alla aastase lapse puhul kasuta lehmapiima soovi korral vaid vähesel määral toiduvalmistamiseks.