Kukliretsepti koostisained on järgmised:

  • 2,5 dl käesooja piima
  • 30 gr pärmi
  • 500 gr nisujahu (vastab umbes 6 - 7 dl jahule)
  • 1 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 75 gr võid
  • riivitud sidrunikoort, jahvatatud kardemoni, lusikaotsatäis soola.
  • määrimiseks munavalget.


Pane esmalt eelkerkima 250 ml käesooja piima, milles lahusta 30 gr pärmi ja kuhu sega juurde 250 gr jahu. Suhkur lisa alles hiljem. Jäta tainas sooja kohta rätiga kaetult ca 30 minutiks kerkima.

Eelkerkinud tainale sega juurde kõik ülejäänud komponendid (tõsta need aegsasti toasooja, et tainast mitte külmkapi külmaga “ehmatada”). Või võid sulatada, kuid jälgi, et liiga kuuma võid tainale ei lisa — kuumus tapab pärmiseened ja siis ei kerki tainas enam üldse. Sõtku kõik ained taina sisse ja tainast senikaua, kuni see oli läikiv ja ühtlane mass. Raputa tainapallile peale veidi jahu ja jäta kaussi veel rätiga kaetult ca 1 tunniks kerkima. Siis vajuta tainast üleliigse õhk välja, aseta jahusele tööpinnale, vormi tainast suur vorst ja lõikasin parasjagu peopessa mahtuva suurusega tainatükid, millest veereta pallikesed. Tainapalle tuleks veeretada veidi jahusel pinnal või käte vahel senikaua, kuni suuremad konarused on kõik ühtlustunud ja tulemuseks on ilus sile tainapallike.

Tainapallid tuleks laduda küpsetusplaadile ja lasta seal korra veel õhuliseks kerkida ca 15-30 minuti
jooksul.

Siis pintseldada munavalgega üle, 200-220 kraadi juurde ahju (võid kasutada pöördõhku) ja lasta küpseda kuni pealispind on kuldpruun.

Lase veidi jahtuda ja lõika kuklilt mütsike pealt ära. Kui tahad kuklisse eriti ohtralt moosi ja vahukoort peita, siis uurista väike süvend kukli sisse. Sinna paras lusikatäis moosi. Meie eksperimenteerisime pohla-, muraka- ja vaarika toormoosiga. Esimene ja viimane variant olid võrdselt head, murakas jäi liiga vähe hapuks.

Toodud saiakogusele oleks vaja vahustada vähemalt 400 gr vahukoort.

Vahukoorekuhi moosile lisaks, mütsike kuklile pähe, tuhksuhkruga veel väike viimistlus ja hambad kuklisse!

Rohkem mõnusaid retsepte ja toredaid ideid leiad Tuuli Mathieseni toidublogist toiduteemal.blogspot.com ning vastlateemalised retseptid on nähtaval siin:http://toiduteemal.blogspot.com/search/label/vastlad