Lehterkukeseened sojakastmega

  • 2(–3) l värskeid lehterkukeseeni
  • 2 dl seentest keedetud mahla
  • 1 dl õunaäädikat, veidi balsamico’t
  • 1–2 sl oliiviõli
  • 3–4 sl magusat filipiini sojakastet
  • 10 cm jupp rohelist porrut
  • 1 loorberileht
  • 5 nelgitera
  • 5 musta pipra tera
  • 1 tl piprasegu või küüslaugupipart
  • 1+ 0,75 tl soola
  • 1,5 dl moosisuhkrut
  • 0,5 pakki moosipaksendajat (et hoidis jääks paksema konsistentsiga)

Lehterkukeseened karriga

  • 2(–3) l värskeid lehterkukeseeni
  • 2 dl seentest keedetud mahla
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 dl õunaäädikat + 1 sl balsamico’t
  • tükike värsket ingverijuurt1 tšillikaun
  • 1 väiksem porgand
  • 0,5 sidruni koor
  • 1 kang kaneelikoort
  • 1 sl karripulbrit
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 1 tl sinepiseemneid
  • 5 nelgitera + 5 vürtsitera + 5 musta pipra tera
  • + 1 loorberileht
  • 1 + 0,75 tl jämedat meresoola
  • 1,5 dl moosisuhkrut
  • 0,5 pakki moosipaksendajat (et hoidis jääks paksema konsistentsiga)


Vali välja ilusad väiksemad lehterkukeseened, mida pole vaja tükeldada. Puhasta need metsaprahist, lisa 1 dl vett ja keeda kaanega kaetult tasasel tulel, kuni seentest on eraldunud u 2 dl vedelikku.
Mõõda vedelik ja tükelda köögiviljad, pane need koos maitselisanditega potti ja keeda 4–5 min.

Lisa seened ja kuumuta tasasel tulel hautades 10 min.
Lisa moosisuhkur ja äädikas ning keeda veel 10 min. Korja pinnalt vaht, sega seenemoos läbi ja tõsta kiiresti õhukindlalt suletavatesse väikestesse purkidesse.

Loe, mis asi on kukeseeneekstrakt ja kuidas seda teha, portaalist Kodus.ee