Selleks, et koduköögis vähem toitu raisku läheks, on retseptides nutikalt ära kasutatud juba värskuse kaotanud leivakontse- ja viile, mis sobivad suurepäraselt krõmpsu riivleiva valmistamiseks. Nendest imelihtsatest retseptidest leiad vaid koostisained, mis on igas kodus olemas — nii ei pea pidupäeval isegi poodi ruttama!

Riivleiva valmistamine

Riivleiva valmistamiseks lase leivaviiludel õhu käes kuivada või kasuta kappi seisma jäänud kuivanud leivakontse, vajadusel võid leivaviile kuivatada ka ahjus. Seejärel riivi leib käsitsi peeneks puruks või purusta köögikombainis. Järelejäänud leivapuru võid õhukindlalt hoiustada, et seda hiljem erinevates roogades lisandi või kaunistusena kasutada.

Rukkileivaküpsised (u 500 g)

  • 130 g võid
  • 130 g suhkrut
  • 130 g riivleiba
  • 10 g rukkijahu
  • 140 g munavalget

Vahusta või suhkruga, sega omavahel kuivained ja lisa võivahule. Vahusta munavalged ja lisa ettevaatlikult tainale. Pritsi tainast läbi pritskoti küpsetuspaberile 2 euro suurused ringid. Kuumuta ahi 180 kraadini ning aseta küpsised 10 minutiks ahju, kuniks need saavad kauni kuldse jume. Naudi sooja või külmana!

Riivleiva-õunavorm leiva puruga (8-le)

Põhi:

  • 75 g võid
  • 30 g suhkrut
  • 20 g fariinsuhkrut
  • 70 g riivleiba
  • 25 g rukkijahu
  • 20 g hapukoort
  • pool muna

Täidis:

  • 300 g õuna
  • 1 tl kaneeli
  • 1 spl suhkrut

Kate:

  • 30 g võid
  • 30 g fariinsuhkrut
  • 80 g riivleiba
  • pool muna

Koogipõhjaks haki või suhkrute, riivleiva ja jahuga sõmeraks tainaks, lisa hapukoor ja pool lahti klopitud munast. Suru tainas pikliku (mõõduga 12×35 cm) koogivormi põhjale.

Koori ja haki õunad kuubikuteks ning sega suhkru ja kaneeliga. Seejärel laota õunakuubikud ühtlaselt koogipõhjale. Katteks murenda või fariinsuhkru ja riivleivaga ning sega juurde teine osa klopitud munast ning pudista see ühtlaselt õuntele.

Küpseta vormi ahjus 190 kraadi juures umbes 30 minutit. Kogusest jätkub kaheksale sööjale.